Grytbrödrecept
Tagit ett tag att komma till skott med att publicera detta receptet, men här kommer min version på det berömda grytbrödet. Inspirerad av recept från tidningen hembakat så gjorde jag en snarlik version med enbart vetemjöl och lite sötning av honung.
Det som gör det här brödet annorlunda mot andra jag bakat tidigare är att man har locket på första hälften av gräddningen, så man får en riktigt ljuvlig knaprig yta.
Lättbakat grytbröd
25 g jäst
3 dl vatten, finger varmt
3 dl nmjölk, finger varmt
2 tsk salt
ca 14 dl vetemjöl
1 msk honung
Gör så här
Smula ner jästen i din bunke, tillsätt vatten, mjölk och lös upp jästen i vätskan.Tillsätt honung, vetemjöl och salt, lite i taget. Arbeta den kladdiga degen några minuter.
Låt din deg vila under bakduk i ca 1 timme.
Knåda degen och forma den till en boll som är rikligt mjölad. Jäs bollen inlidad i mjölad bakduk 30 minuter.
Förvärm ugnen på 250 grader, sätt samtidigt in din 4 liters gryta (helst gjutjärn men vanlig går också) utan lock.
Ta ut grytan när ugnen är varm, strö mjöl i botten och lägg försiktigt ner den mjölade degen i grytan och lätt på locket. Tänk på att grytan är varm!
Grädda sedan brödet i botten på ugnen 20-25 minuter. Ta av locket och sänk temperaturen till 225 grader och grädda ytterligare 15-20 minuter.
Så gott det ser ut! 😀 Hembakat bröd är verkligen något av det godaste som finns! 🙂
Tack!! Jag vill minnas det var gott, var några månader sedan det bakades.. Oups!
Och ja, hembakat bröd slår alla köpebröd (nästan), plus man vet vad som finns i 😉
Jag älskar grytbröd och det här var en ny variant för mig. Bakar ofta en långjäst variant som är galet god. Kanske ska testa det här också!
Åh låter spännande med långjäst! Älskar brödrecept men det blir inte så ofta man gör när man bara är två =/