Godaste bearnaise receptet

godaste laktosfria bearnaise såsen med recept

Jag har utlovat receptet på ”min” bearnaise sås så länge så det börjar bli pinsamt!! Men bättre sent än aldrig, så här kommer det receptet jag använder mig av när jag bjuder på handvispad bea.

Ni får ha överseende med bilden, lite darrig på handen efter allt vispande! Receptet är på 2 portioner för sås älskare, när jag gör till 5 plankor gör jag 3x gånger av receptet. Bättre för mycket sås än för lite tycker jag.

Tycker du såsen smakar för mycket syra/vinäger när du är klar har du slarvat med reduceringen i steg 1. Blir såsen för tjock då har du rört för länge med kastrullen på värme i steg 3. Skar sig såsen? Då hade du för bråttom (eller fel temperatur) när du tillsatte smöret i steg 4. Skulle såsen skära sig går det att rädda den med en äggula.

Bearnaise
2 stora portioner

1 tsk dragon
1 msk persilja
0,5 krm salt
150 g smör (laktosfritt!)
2 msk vatten
+ 2 msk vatten
2 äggulor
1 msk vitvinsvinäger
4 krossade vitpeppar korn
1 msk fin hackad charlottenlök

Så här gör jag;
Jag tycker om att förbereda när jag lagar sås, så jag knäcker upp alla äggulorna i förskott. Tar fram allt annat som ska användas och mäter upp, så man slipper pyssla med det under tillagningen.

 1. Börja med att hälla vinäger, lök, vitpeppar och vatten i en kastrull. Koka ihop till vätskan avdunstat (jag rör lite då och då).
 2. Tillsätt sedan resten av vattnet och sila direkt ner i en ren kastrull.
 3. Rör ner äggulorna medan kastrullen står på svag värme. Rör tills det tjocknar.  Under tiden smält smöret, det får bli max 60 grader.
 4. Ta av såsen från värmen, ställ kastrullen på en blöt wettex (kyler såsen) och vispa. Tillför lite smör i taget, fortsätt vispa när allt smör är i (ca 5 minuter ytterligare).
 5. Rör ner persiljan och dragonen. Smaka av med salt.

Servera!

About

2 Comments

 • Tant Sviskon januari 21, 2016 at 08:24 Reply

  Jag har faktiskt aldrig vispat egen bea, men jag blev nyfiken på att prova när jag såg på Mästerkocken igår. Kanske ska prova efter ditt recept någon helg framöver.

  • Helen Holmberg januari 31, 2016 at 04:52 Reply

   Hej, du får berätta hur det går för dig med bean! Om man bara tar sig tid är det ganska enkelt att göra, mest alla moment och disken som är tråkigt 😉

Leave a Comment