Första långkokta kalopsen
Jag har gått och tänkt länge på något att laga med vår slow-cooker maskin jag köpte på City Gross för åtskilliga år sedan (självklart inköpt till halva priset, ekonomisk som jag är). Efter ett väldigt illaluktande och illasmakande första försök har maskinen bara stått och samlat damm på min maskinparkshylla.
Jag har haft svårt motivera mig att använda den, den är mer familjestorlek än för ett par vuxna och när matlagningen blir god utan.. Men så kom dagen då jag började googla recept för att laga en gryta åt maken, han älskar chiligrytor. Hade dock svårt hitta bönorna jag ville ha till receptet jag hade tänkt provlaga så det blev helt enkelt inköp av högrev, morötter och lök.
Receptet är inte alls avancerat;
- ca 450 gram högrev jag skuret ner och brynt i smör
- 1 gul lök jag grovhacka och brynt i smör
- 10 hela svartpeppar korn
- 10 hela vitpepparkorn
- 1 buljongtärning
- 1 tsk salt
- Lite vitlök
- 2 msk ideal mjöl
- 1 dl grädde
- 3 lagerblad
- Vatten så det täcker köttet
När lök och kött är brynt lägg i din slow-cookerpanna, tillsammans med alla ingredienser förutom mjölet.
Sätt sedan maskinen på lägsta värmen, sedan på med locket och låt stå i många långa timmar. Min stod i 15 timmar, den hade varit ätbar efter halva tiden men min make uppskattar kött som faller isär.
Sista 30 minuterna rörde jag ner mjölet, för att få skyn att tjockna till lite. Sedan serverade jag med ris och kokta morötter till.
Kalopsen blev sagolikt god, så smakrik, mört kött och jag åt två stora portioner! Nu längtar jag efter att prova nästa recept, vilket troligen blir en rejäl laddning indisk kyckling korma med kokosmjölk och annat gott i.
Har ni några goda recepttips? Lämna gärna en kommentar på inlägget. ❤️
No Comments