En riktigt god skånsk kalops

Recept på en riktigt god skånsk kalops tillagad 8 timmar i slow cooker.

Kyligare dagar inbjuder till mustiga, traditionella långkok som värmer gott i magen. Det blev höst med en gång här nere i Skåne, även  om det varit soligt så har kylan på nätterna kommit krypande. Så i onsdags eftermiddag påbörjade jag första kalopsen för hösten och första kalopsen i huset. 

Nya köket är så stort och rymligt, med rejäla arbetsytor och en så gott som helt ny spis som lyder minsta reglage justering. Så det är riktigt skoj att laga mat igen, det blev så bra receptet att jag vill skriva ner det och spara till framtida kalopsgrytor. 

Och till er som funderar – jag är allergisk mot morot och potatis, så de kokas och serveras separat för att undvika att jag blir dålig. Tål du morötter så koka de med i slutet. Och har du ingen multi/ slow cooker – låt det koka vidare i traktörpannan, cirka 2-3 timmar borde räcka.

Recept på en riktigt god skånsk kalops tillagad 8 timmar i slow cooker.
Recept på en riktigt god skånsk kalops tillagad 8 timmar i slow cooker.
Recept på en riktigt god skånsk kalops tillagad 8 timmar i slow cooker.
Recept på en riktigt god skånsk kalops tillagad 8 timmar i slow cooker.
Recept på en riktigt god skånsk kalops tillagad 8 timmar i slow cooker.
Recept på en riktigt god skånsk kalops tillagad 8 timmar i slow cooker.

Skånsk kalops på Helens sätt

Ingredienser

ca 900 gram nöt kött
3 – 4 gula lökar
Smör till att bryna lök och kött
1 buljongtärning
10-15 svartpeppar
10-15 kryddpeppar
10-15 vitpeppar
Lagerblad
1 tsk Salt
2 msk ideamjöl

Gör så här

Först stekte jag löken som är ganska grovt skuren i smör tills den var genomstekt och mjuk, när löken började få färg la jag upp den i en skål. 

Lite mer smör i traktörpannan och sedan stekte jag köttet på hög värme i omgångar, jag vill bara åt fin färg på köttet inte genomsteka det. La köttbitarna efterhand i skålen med löken, tills allt var genomstekt. 

Flyttade över det i slow cooker grytan, strödde över en handfull med hela svart, vit – & kryddpeppar korn, 3 lagerblad samt 1 tsk salt. Hällde vatten och en buljongtärning i traktörpannan och kokte ur alla smaker, före jag hällde det också i slow cooker skålen.

Hällde på vatten så det täckte köttet precis och sedan satte jag slowcookern på 8 timmar programmet. Lämnade kalopsen att klara sig själv resten av dagen förutom ett par omrörningar, en halv time före middag blandade jag 2 msk idealmjöl med lite vatten som jag sedan hällde ner i slowcookern. 

Låt grytan koka upp (jag kan ändra värmeläge på min maskin så antar man kan det på alla?), du kan skippa steget helt om du inte vill ha en lite fylligare sky.

About

No Comments

Leave a Comment