Det blev jul trots allt

Jag vet att det här inlägget borde kommit upp långt tidigare, men jag har inte haft lust eller fokus att få till texterna. Det är svårt att skriva om en av de sämre jularna på väldigt länge, jag är nog inte ensam om att ha den känslan över julen 2020 (året!).. 

Att säga att jag såg framemot julen är verkligen en överdrift, tankarna på julen var bara en gigantisk känslobomb, inte se familj, inte kunna äta traditionell julmat och som bonus en envis feber och förkylning som bara vägrade släppa taget. 

Bara massor av negativa känslor, det är lätt att låta känslorna styra över en när man är trött och är småsjuk en längre tid. Det var inte bara jag som var småsjuk, maken blev portad från jobb i väntan på provsvar från covid-19 testning. Så för ovanlighetens skull var han hemma mycket i december, det var ju lite positivt (om man nu ska försöka hitta något positivt i över att oroa sig över nya influensan och inte må bra?). 

Fast på något sätt så lyckades det ändå i slutändan bli en okej jul, så kanske inte sämsta julen någonsin men definitivt annorlunda.

Oh, my love
We’ve had our share of tears
Oh, my friends
We’ve had our hopes and fears
Oh, my friends
It’s been a long hard year
But now it’s Christmas
Yes, it’s Christmas
Thank God it’s Christmas

Queen – Thank God It’s Christmas

Ett par veckor före julafton kom julgranen på plats, jag vaknade upp efter en eftermiddagslur en dag och hittade granen på plats i hörnet bredvid tv’n jag städat upp dagen före.

Vår julgran och julpynt bor på vinterförrådet resten av året och trappan är lite läskig, så skönt att ha hjälp med att få ned julpyntet. LEGO tomtetåget hade han monterat upp också under granen, det fick jag dock flytta bort för att kunna fälla ut och dekorera vår lilla gran. Plastgranen är nästan lika fin som första julen 2004 när jag fick den av mina föräldrar, 16 jular har den stått framme. 

Julpyntet tror jag är från IKEA och Claes Ohlson, tror inte mitt julpynts innehav kan kallas exklusivt och dyrbart men jag älskar det för det var mitt första egna julpynt och de ger den där perfekta julkänslan.

Glad att jag forcerade tröttheten och fick i lampor, glitter, kulor, snögubbar och stjärnan i toppen för helt plötsligt kändes det verkligen JUL i vår lilla vardagsrum och hem. 

Funderingarna på julaftons middagen snurrade runt i huvudet månader före jul och så en dag bara trillade polletten ner, varför inte göra som i andra länder och ha en ”turkey dinner” (kalkonmiddag)? Nu skulle vi haft kalkonrester för år framöver om vi gjort en hel kalkon så nöjde oss med en kalkonfilé (fanns tyvärr inte med skinn). 

För er som missat så har jag en potatisallergi konstaterad i oktober 2019 och julen 2019 försökte jag äta det bästa jag vet på julbordet – Janssons frestelse och blev jättedålig (anafylaktisk chock). Jag spenderade merparten av julafton och mellandagarna på badrummet och med kraftiga magsmärtor mer än en vecka efter. 

Så det var inget lockande alternativ, istället lagade jag på julafton en kalkonfilé åt oss med en god sås och ris, samt svartvinbärsgelé. För att vara första försöket blev det väldigt lyckat och så här kommer vår julmiddag se ut för många år framöver tror jag. Finns dock utrymme för förbättringar men det blev väldigt gott. ♥

Självklart kan man inte fira jul utan lite julkakor och julbak, det blev inte så mycket i år eftersom energin inte fanns där men snälla mamma hade bakat en omgång laktosfria klenor  (klenäter) åt oss. Jag gjorde en sats Ernst kanelkakor med min stavmixer, verkligen lataste kakbaket någonsin och så provade jag ett Ris á la Malta cheesecake recept (som nästan blev rätt).

Vi såg på julfilmer, åt gott, gav varandra julklappar och jag fick väldigt bra julklappar (som jag själv valt) och tog det väldigt lugnt. Vi såg inga Harry Potter filmer inte heller Love Actually, men såg på The Holiday och The Proposal. Båda väldigt underhållande feel good filmer värda att se även om de har blivit ”gamla” (tycker själv att filmer från 2006 & 2009 fortfarande är nya). 

Jag hoppas att er jul varit bra, även om den inte blev som man tänkt sig. Receptet på Ris á la Malta cheesecaken kommer publiceras före nästa jul – jag lovar! Och kanske ett inlägg med mina julklappar?

About

No Comments

Leave a Comment