De perfekta popcornen

image

image

image

De perfekta popcornen

Ingredienser

2 msk neutral matolja, jag använder rapsolja
1 dl opoppade majskorn
1 tsk salt

ev. 1 msk smält smör

Hur jag poppar

Förbereder genom att mäta upp 1 dl av majskornen, matoljan hälls i kastrullen tillsammans med 4 opoppade majskorn. Sätt en timmer på 30 sekunder, men slå inte på den än.

Ställ kastrullen på plattan och sätt sedan på värmen, dock inte på max utan bara 3/4, för mig blir det på nian (max är 12, femman blir bra om max är 6). Glöm inte locket på kastrullen, annars kan du få flygande popcorn i ansiktet. Personligen gillar jag glaslock så man kan ha lite överblick.

Sedan väntar man på det magiska smällandet ljudet, fyra smällar så vi vet att det verkligen blivit varmt nog. Då drar jag kastrullen över på en kall platta, plockar upp de fyra testpopcornen och häller sedan i nya kornen och locket på. Nu kan du slå på timern, medan den räknar ner kan du skaka kastrullen så alla kornen blir ordentligt in oljade.

När timern plingar till är det bara att sätta kastrullen på värmen och invänta de magiska smällarna. Många smällar blir det, fler om du rör kastrullen så de blir lite rotation på kornen och popcornen. Vad du än gör lyft inte locket bara! När man rör kastrullen så minimerar du oddsen för att bränna popcorn/majs och fler korn har chansen att få botten kontakt – så mer poppat.

För mig har det tagit ca 4 minuter sedan jag satt kastrullen tillbaka på värmen och totalt under 10 minuter. När poppen avtagit så är det bara att hälla över i en skål och salta, om du vill ha smör popcorn smält smöret och häll i före du saltar.

Vill man ha smör popcorn är det bra att ha en skål med lock så man kan riktigt fördela smöret ordentligt.

Sedan är det bara att slänga sig över (förhoppningsvis) de godaste popcorn ni smakat!

 

Det kan tyckas vara en väldigt lång beskrivning men när man försökt poppa popcorn länge och inte fått till det tidigare och till slut hittar det perfekta sättet – då vill man dela med sig. Och bra när jag glömmer bort hur man gör att bara kika in här..   😀

Och de tar några gånger att få till det här med popcorn, så bli inte avskräckta om de inte blir helt hundra. Första gången var jag så rädd för att bränna popcornen (har gjort det SÅ många gånger tidigare) att jag hällde av för tidigt och fick en halv skål popcorn samt massa halv rostade majskorn och nu sista gången var skålen rågad.

Glad jag återupptäckt hur gott popcorn kan vara, fick lite avsmak efter för många mikro popcorn tidigare. Tycker man får en skum plastig, sträv känsla i munnen efter mikro popcorn. Och det luktar så mycket godare med äkta vara!

Ett annat hett tips för popcorn är faktiskt att smaksätta med grillkrydda, riktigt gott det med.

About

No Comments

Leave a Comment