Bullfrossa med Roy bästa kanelbullsrecept

Bakat laktosfria kanelbullar efter Roy Fares recept med vanilj och nutella fyllning

Hembakt är alltid lite bättre, men i perioder drar jag mig för att baka egna kanelbullar. Sedan sätter man tänderna i en helt nybakade bulle som är snudd på för varm för att ätas utan brännskador och allt tvivel rinner bort och tanken är bara – varför gör jag inte det här oftare för?

Jag chockerar nog en del när jag säger att en nybakt bulle är så mycket mer lockande än en tårta eller en bit fruktpaj. Så jag brukar dubbla receptet när jag bakar, dels tar det inte mycket mer tid och vem älskar inte bullar i frysen? 

Det här baket som syns på bilderna provade jag att ta nutella (hasselnötsfyllning) i en plåt bullar och oj så gott det var men tror den klassiska nöt-creme som finns i lösviktshyllan och som smörbytte liknande box i baksektionen i matbutiker varit strået godare. Dessa håller sig nybakade extra länge tack vare sockerlagen som stryks på direkt efter gräddningen. 

Bakat laktosfria kanelbullar efter Roy Fares recept med vanilj och nutella fyllning
Bakat laktosfria kanelbullar efter Roy Fares recept med vanilj och nutella fyllning

Roys bästa kanelbullar

Totaltid: 2h 30 m
Ca 25 – 30 bullar

Vetedeg
30 g jäst
250 g mjölk [2,5 dl]
570 g vetemjöl [9,5 dl]
3 g salt [0,5 tsk]
5 g malen kardemumma
90 g strösocker [1 dl]
55 g ägg [1 st]
110 g smör, rumstempererat
1 ägg, till pensling
pärlsocker, att strö på

Kanel och mandelfyllning
200 g mandelmassa
10 g vaniljsocker [1 msk]
30 g malen kanel [0,5 dl]
150 g smör, rumstempererat

Sockerlag
150 g vatten [1,5 dl]
95 g strösocker [1 dl]

Gör så här
Smula jästen i bunken till din matberedare. Värm mjölken till ljummen, slå över jästen och blanda runt.
Lägg i resterande ingredienser förutom smöret. Kör ihop degen långsamt med krok. När degen gått ihop ökar du tempot lite och tillsätter smöret lite i taget. Kör degen 10 minuter i maskin tills den bildat gluten och känns elastisk, glansig och fin på ytan. Lägg ut degen på ett mjölat bord och låt vila 20 minuter.

Blanda mandelmassa, vaniljsocker och kanel. Tillsätt smöret lite i taget tills du har en slät fyllning.
Kavla ut degen 3-4 mm tjock, mer hög än bred då den ska vikas i mitten. Bred ut kanelfyllningen på den utkavlade degen och vik degen dubbelt, sporra ut remsor som du tvinnar till bullar. Lägg på plåt med bakplåtspapper. 

Vill du inte göra knutar då kavlar du ut degen 3-4 mm tjock, mer bred än hög och rulla ihop till en rulle. skiva till lagom stora bullar, lägg i formar. Låt jäsa till dubbel storlek, ca 1,5-2 timmar.

Blanda under tiden samman vatten och socker i en kastrull och koka upp tills alla sockerkristaller har smält. Ställ åt sidan. Sätt ugnen på 225 grader (190 grader varmluft). Pensla bullarna med ägg och strö över pärlsocker. Grädda i 9-11 minuter, dom ska få en fin gyllenbrun färg.

Precis när bullarna kommit ut från ugnen penslar du dom med sockerlagen. Då får bullarna en fin glans och behåller saftigheten.

About

No Comments

Leave a Comment