Brunkebergs bageri mjuka vallmobröd
- On mars 26, 2022
- By Helen
- 0 Comments
Jag hittade det, bullarna som påminner mig om barndomens café besök och det är kanske inte så konstigt när receptet kommer från ett bageri. Som jag berättat om tidigare har jag försökt hitta det där ”perfekta receptet” det där som får mig att minnas konditoribesöken med mamma inne i Helsingborg.
Uppväxt med fyra äldre syskon så blev det inte mycket utemiddag och utefikor, så de där besöken som inträffade var desto mer guld för mig. Tror inte jag är ensam om att förknippa smaker, dofter och saker med personer och platser på det här sättet men doften som spred sig i mitt kök förvandlade mig till en 30 år yngre version av mig själv om inte mer.
Det här receptet är här för att stanna, de har en magisk saftig och luftig konsistens vallmobröden. De passar till det mesta och går bra att frysa in om man vill fylla upp frysen när man ändå drar igång bakandet. Tror de skulle passa utmärkt som både korv- och hamburgerbröd om man skippar vallmofröna. Helt enkelt full pott – det finns inget med dessa bröd jag vill ändra så tack Brunkebergs bageri för dessa magiska frukostbullar.



Brunkebergs bageri mjuka vallmobröd
Receptet ger 12 bröd
Jästid ca 1,5 – 2 timmar
Ingredienser
500 gram mjölk (5 dl)
14 gram torrjäst (60 gram färsk jäst)
900 gram vetemjöl
50 gram smör, rumstempererat
25 gram socker, (2 msk)
25 gram havssalt, (0.25 dl)
vallmofrön, till garnering
Gör så här
Blanda alla ingredienser och arbeta degen i hushållsmaskin i 15 minuter eller för hand minst dubbelt så länge. Degen ska vara ganska styv. Låt den vila i bunken i 30 minuter.
Dela degen i tolv delar och rulla varje del till 15 cm långa bröd.
Spraya dem lätt med vatten och rulla eller doppa dem i vallmofrön.
Lägg dem på plåt med bakplåtspapper och låt dem jäsa 1–1 1/2 timme i rumstemperatur.
Sätt ugnen på 200 grader.
Grädda bröden i ca 10 minuter. Ta ut dem ur ugnen och låt dem svalna med bakduk (så de håller sig mjuka).
Relaterade
About Helen
No Comments