Bästa panpizzan jag gjort

Recept på godaste hemlagade pizzan som är laktosfri och riktigt enkel att baka. Helen J Holmberg - den laktos & allergivänliga bloggen
Recept på godaste hemlagade pizzan som är laktosfri och riktigt enkel att baka. Helen J Holmberg - den laktos & allergivänliga bloggen

Pizza är gott, det kan nog de flesta av oss hålla med om här provar jag ett nytt degrecept trots att jag redan har ett par bra i bagaget. Men jag är glad att jag provade Ethans panpizza deg, för oj så god den är. Inte för att jag var orolig, hans subway bröd är det bästa jag bakat. 

Jag har så gott jag kunnat översatt receptet, även försökt göra det tydligare med instruktionerna. När jag lagat / bakat pizzor efter det här receptet så har jag använt färdig pizzasås från mutti (eller ica beroende på vad som funnits i butik). Jag brukar frysa in det som inte går åt till nästa gång vi ska göra pizzor, funkar jättebra och kan man garanterat göra med Ethans pizzasås med (jag har bara inte haft energin). 

Vi hade utöver pizzasås sloppy Joe rester (köttfärsröra) på våra pizzor, mozzarella & parmesan ost, barbeque sås och lite rödlök. Så otroligt gott!
Lovar att skriva ner och uppdatera inlägget när jag provbakat i airfryern. 

Ethan’s panpizza

Originalrecept av Ethan Chlebowski  (länk)
Degen räcker till 1 pizza / två portioner.
Total tid 2 timmar; ugn 20 minuter, jästid 90 minuter.
Ugnstemperatur 225 grader 

Pizzadeg
250 gram mjöl
5 gram salt
4 gram torrjäst
175 gram vatten
15 gram olivolja (för pizzaformen)

Pizzasås
800 gram färska / burktomater
15 gram smör
15 gram olivolja
3 vitlöksklyftor
1/4 lök
Salt (efter smak)
Basilika (i slutet)

Gör pizza degen så här
Blanda alla torra ingredienserna samt vatten i en skål, rör ihop och arbeta ihop allt tills du har en klistrig degboll. Sätt en annan skål över (eller någon form av lock) så degen inte torkar ut under jäsningen. Låt degen vila 15 minuter. 

Knåda degen i fem minuter, tills den klarar ett glutentest. Ett glutentest är helt enkelt för att se så det finns jäskraft i degen annars blir det ingen god pizza. Så för att göra ett glutentest tar du en liten bit deg och så sträcker du ut degen så tunt du bara kan, går den sönder för tidigt så arbeta degen en stund till och prova igen. Oftast kallas det här ett “fönsterpanel” test för du drar i degen så det blir en tunn fyrkant av degen, där dina fingrar ramar in degen. Sätt skålen åt sidan när du ser att degen klarat glutentestet, låt den jäsa ytterligare 30 minuter. 

I vanliga fall bakar jag pizzor på en plåt men en panpizza kräver en ugnsfartform, så ta något som är runt 35×25 cm eller som jag gjorde en mindre rund form. Häll olivoljan i formen och tryck sedan ut degen i formen så gott du kan. Låt den vila i 20 minuter. Förvärm ugnen till 225 grader. 

Toppa pizzan med oregano, Ethan rekommenderar 175 gram mozzarella (eller vilken ost du föredrar), valfri fyllning och slutligen skeda pizza såsen över i tre linjer över pizzan. Det här kändes lite märkligt, men lita på processen.
Grädda i ugnen ca 20 minuter tills bottnen har en fin gyllenbrun färg och krispig och osten bubblar.

Låt den färdiga pizzan vila på ett bakgaller i fem minuter före man skär upp och njuter av sin pizza.

Gör pizzasåsen så här
Blanda alla sås ingredienserna i en såskastrull och placera den på spisen på låg värme med locket över. Låt småkoka i 20-30 minuter.

Stäng av kastrullen och använd din stavmixer för att mixa såsen slät. Tillsätt hackad basilika och justera med salt efter smak. Förvara i kylen tills du behöver den.

About

No Comments

Leave a Comment

%d bloggare gillar detta: