Baka focaccia bröd i air fryer

Air fryer recept på ett enkelt, lättbakat och laktosfritt focaccia bröd som kan gräddas i airfryern. Gräddat i Philips XXL airfryer
Air fryer recept på ett enkelt, lättbakat och laktosfritt focaccia bröd som kan gräddas i airfryern. Gräddat i Philips XXL airfryer
Air fryer recept på ett enkelt, lättbakat och laktosfritt focaccia bröd som kan gräddas i airfryern. Gräddat i Philips XXL airfryer

Såg en video på ett lättbakat Focaccia bröd och jag tänkte jag kunde kombinera min bakmaskin och min air fryers arbetskraft för uppgiften. Och det gick över förväntan, behövde inte ens räkna om degen för att passa i min Russel Hobbs bakmaskin. Observera att jag gräddade mitt bröd i en Philips XXL air fryer, tider och temperaturer kan växla mellan olika maskiner. 

I originalreceptet rekommenderas ett dyrt finmalt mjöl som kan vara svårt att hitta i vanliga matbutiker, så jag som inte har sånt hemma provade med Ramlösa Kvarns Tipo ”00” Vetemjöl som går att hitta nästan överallt och jag blev väldigt nöjd med resultatet. 

Johan Hedberg – Matgeeks focaccia i air fryer

Originalrecept (länk)

Ingredienser
320 g vatten
3 g torrjäst
5 g socker
10 g salt
400 g mjöl
+ olivolja & ev salt och örter

Gör så här:

Lägg alla ingredienser i bakmaskinsskålen, vätska först sen de torra ingredienserna och sätt maskinen på degprogrammet. 

Har du ingen bakmaskin så kommer Johans instruktioner här;

Mixa alla ingredienser och knåda ett par minuter. Täck i 30 minuter.
Sträck degen och låt sen jäsa till dubbel storlek.
Jäser man den över natten i kylen blir den lite segare och godare men den blir toppen även i rumstemperatur. Det tar 1-2 timmar i 20-22 grader för degen att dubblas.

Jag tog min deg direkt från bakmaskinen och la den i en form jag penslar med olivolja, formade den så den täckte botten. Punkterade degen ganska hårdhänt genom att trycka ner fingrarna i degen, ringlade sedan lite olivolja över och har provat ha både havssalt och utan (båda blir gott).

Sedan har jag gräddat brödet i air fryer, först 15 minuter på 200 grader. Sedan har jag tagit vänt brödet så undersidan kommer upp och gräddat cirka 5 minuter till på 200 grader. Jag har en termometer jag sticker in i brödet för att kontrollera så innertemperaturen blir 98 grader.

Har man ingen bakform som passar så kan man klippa till bakplåtspapper och vika så att det passar i air fryer korgen och sedan lägga degen där i.

Gräddar du i traditionell ugn så kör på 220 grader och ca 30 minuter.

About

No Comments

Leave a Comment