Årets pepparkakshus 2016 på plats 

Det luktar verkligen jul när man har ett hembakt pepparkakshus, underbar doft! Förra året fuskade jag med färdig byggsats och kristyr men det luktar inte alls lika gott..

Och så är det sjukt tråkigt att bygga likadant pepparkakshus som alla andra, är lite knäpp men jag gillar att prova nytt. Provade både nytt recept på pepparkaksdeg och kristyr, mallen hittade jag på en amerikansk blogg och skrev ut.

Ett tips om ni vill göra hus efter egna mallar kavla ut på en plåt, pudra mjöl över före du lägger på pappmallen (vill man använda samma mall många år gör en i smörpapper) och skär fördiktigt med en mindre kniv. Låt de nybakade husdelarna svalna på plant underlag annars blir det lite krokigt.

Under huset ligger ett tunt lager vadd jag fäst på tårtfatet med kristyr, jag använde kristyren lite överallt som lim för att få till lite snökänsla runt huset. Snön (florsockret) är påpudrat med en tesil, tycker det är lättast att arbeta med lite i taget i den. Snö/istapparna är kristyr jag spritsatvi luften och sedan fäst mot gaveln. Till nästa gång ska jag leta upp spritspåsarna före, kunde inte hitta dom alls igår..

Trots spritsning med vanlig plastpåse utan tyll och krokiga husdelar och detaljer blev jag, vi riktigt nöjda med slut resultatet.

Ps. Limstol är så mycket lättare att jobba med än smältsocker när ni bygger pepparkakshus, om man inte tänker äta huset sen…

About

No Comments

Leave a Comment