Äntligen en vit jul

en snöig julafton på landet - Helen J Holmberg blogg

en snöig julafton på landet - Helen J Holmberg blogg
December 2021 måste ha varit den vitaste på väldigt länge, det töade bort vid några tillfällen men det kom tillbaka igen och trots mina tvivel så blev det en vit julafton.  Det är något magiskt med att vakna upp och se hur världen på julafton har täckts in i all snö.
Dessvärre gjorde snön som föll att det inte blev några längre utfärder, vi tog oss bara till mina föräldrar för ett stillsamt firande med min bror på plats också. Det räckte dock, det var obehagligt med glashalkan i kombination med den dåliga sikten på grund av snön som föll.
Julklappar, julbroderi, julorkidé och jultomtar i vardagsrummet - Helen J Holmberg blogg

Hösten var ganska kämpig så vi hoppade över att ta fram vår plastgran för första gången sedan vi flyttade ihop 2004 (tror vi fick julgran första året vi bodde ihop?). Men jag/vi fick en en vacker julig orkidé av mina föräldrar och makens mamma hade broderat en vacker jultavla åt oss som fick fungera som julpynt tillsammans med ett par tomtar som hittade fram från ett skåp. Några juldukar och en julstjärna kom upp också, men även om det var mysigt var det lite väl spartant. 

Så det gjorde att det kändes extra skönt att komma hem till mina föräldrar som hade fått upp julgran, julblommor, jultomtar och dekorationer överallt nästan. Så mysigt och juligt, nästa år måste vår gran komma upp!

En laktos och potatisfri julmat blev det i år på julafton - Helen J Holmberg blogg
provsmakade lokaltillverkad öl till julmaten - Helen J Holmberg blogg

Mamma bjöd på julmat och pappa på lokalbryggd Mörarps Folköl, jag tog med mig min Mac Janssons Frestelse (jag har potatisallergi och kan inte äta en traditionell Jansson) och potatisfri korv. Det är lite bökigare att försöka äta  laktos- och potatisfritt, speciellt när man inte är hemma och det är väl största skälet till att jag inte haft någon riktig lust att blogga om mat sista åren. 

Receptet på min egenkomponerade Mac Janssons Frestelse finns upplagt häromdagen (receptlänk) och Bratwurst korven som jag provade ha som ersättning för prinskorv är från Härryda Karlsson, de har ett par olika korvar som är potatisfria. Tyckte dock inte just den här korven var så god till julmatssammanhanget, får se om det kommer potatisfria prinskorvar till nästa jul.. Om inte så får det bli hemlagade köttbullar och kanske några bitar av Käsekrainer, den är visserligen inte laktosfri ostkorven (länk) men oj så god den är, det är ett starkt betyg från en som oftast undviker alla former av kryddkorvar. 

Folkölen var lite av en överraskning, jag har tidigare smakat öl från Hattmakarens bryggeri (länk) i smak skånsk äpplekaka och Hallon Lakrits men inte alls tyckt om dem. Den här var väldigt snäll i smaken och slank lätt ner vid provsmakningen och passade väldigt bra till mat.

En laktosfri julig Ris ala malta cheesecake till julafton - Helen J Holmberg

Medan vi smälte all god julmat, så han vi med att se lite på serien Sagan om Drakens återkomst (The Wheel of Time) som gått på Amazon Prime. Baserat på en väldigt känd fantasy bokserie av Robert Jordan, tror det finns totalt 23 böcker så där lär nog bli fler säsonger av serien. Helt klart värt en titt om ni har tillgång till den via Amazons prime streamingtjänst. 

Vi avslutade kvällen hos mina föräldrar med lyxig julfika, min julcheesecake och mammas goda klenäter. Fick som bonus en hel laddning med mig hem dessutom, mums.. Vi skulle bakat dom tillsammans men jag mådde inte så bra i julveckan, envisa förkylningar som kommit och gått hela december och delar av januari. 

Vi avrundande kvällen med en julfilm när vi kom hem, blev en tidig kväll för jag mådde inte helt hundra. Men trots covid i världen, snö som höll oss ifrån att köra till svärmor  och säga hej och potatisallergi som strulade till maten, så blev det en riktigt fin julafton. ♥ Hoppas att ni hade en fin jul/julafton också

About

1 Comment

  • Oscar C februari 24, 2022 at 21:08 Reply

    Kul att ölen uppskattades 😀
    // Hattmakarna

Leave a Comment