Vecka 10 med kalas för pappa och gratis soffa

Födelsedagsmiddag för pappa som fyllde 84 år, grillad kyckling med potatisgratäng och hemvispad bearnaise
Födelsedagsmiddag för pappa som fyllde 84 år, grillad kyckling med potatisgratäng och hemvispad bearnaise

Dagen före pappas födelsedag var maken ledig så vi bjöd hem mina föräldrar och storebror på grillmiddag och tårta, så otroligt roligt att få bjuda igen efter alla middagar de lagat för oss över åren. Det var fint väder och vi kunde sitta i uterummet och njuta av god mat och solen som sken på oss trots att vi var mer än halvvägs in i september månad. 

Pappa hade fått välja meny så det blev grillad kyckling med potatisgratäng och så slängde jag ihop bearnaisesås från grunden, det var ett tag sedan jag gjorde det sist. Och så överraskade jag med en  hjärtformad gräddtårta med ananas, vaniljfyllning och noblesse choklad på. Den var försvinnande god både middagen och tårtan, jag bytte potatisgratäng mot rostad palsternacka. 

Det blev en riktigt fin eftermiddag och jag längtar efter att få bjuda in på fler grillmiddagar när vädret tillåter igen (i skrivande stund är det kallt och massor av snö här).. 

Under veckan som gick gjorde jag mitt första facebook marketplace fynd (köp- och sälj sektion), någon ville skänka bort en kökssoffa helt gratis och det vari inte så långt ifrån oss. Soffan matchade köksmöblerna vi ärvde av föregående husägare nästan perfekt. På ett villkor så fick jag lov att hämta den för maken – om jag frågade om hjälp av bonus svärfar och svärmor, eftersom vi inte har så vi kan dra släp på bilen själva (och jag kunde inte hjälpa till bära med mina trasiga händer). 

Och jag dubblade handskarna på händerna och begav mig ner på golvet för att måla panelerna på väggarna i köket en sista gång, för jag visste att när väl soffan var på plats så skulle det vara väldigt bökigt att komma åt att måla. Vilken skillnad det sista lagret gjorde, jag fick hjälp att tvätta golvet och flytta möblerna av maken så det var skönt. 

Ett par dagar senare hämtade make & snälla svärföräldrar min kökssoffa, min älskade soffa! Bottnen hade under åren tidigare ägare haft den gett med sig lite på grund av för mycket vikt i sig, men det löste killarna enkelt med en support bräda under. Sen tvättades den av och gamla soffdynan åkte till återvinningen igen eftersom soffan bott med katter tidigare och jag är för allergisk för att riskera ha det i vårt hem. 

Men vilket fynd, massor av bra förvaring i soffan under sofflocket och i massivt trä dessutom. Soffan är från IKEA från början och modellen heter INGOLF och finns kvar som köksstolar, kökspall och bord. Våra köksmöbler har lite olika vita nyanser och tillsvidare får det gå bra men vi kommer nog att i framtiden slipa köksbordet och måla om de vita delarna. Det är märkligt hur en möbel kan få hela rummet att förändras och kännas mer som hemma, men så är jag uppväxt med kökssoffa och har spenderat många många timmar på den i mamma och pappas sällskap. 

Lite mer av våra saker packades upp, hittade alla mina kokböcker och del av makens samlarsaker. När vi flyttade så gav vi bort vår stora förvaringshylla, så vi har svårt packa upp alla våra saker men det känns lite roligare när man ser sina saker komma upp och på plats. Tavlan är en poster av en oljemålning på en sommaräng, sen är det en tavla från makens far och en bild på svärfar också. 

Grillad kyckling i Philips XXL airfryer med kokt ris och gräddsås med inlagd sommargurka till middag.

Vi lagade vår första grillade kyckling med brun sås och ris i huset, jag säger vi men jag gjorde bara såsen. Maken lagade kycklingen i vår Philips XXL airfryer, grillolja och grillkrydda som smaksättning och så tar det cirka 50 minuter. Det går så mycket fortare än traditionell ugn och det blir så mycket saftigare och godare.

Såsen blev sagolikt god och jag upptäckte hur riktigt gott det är med sommargurka till brunsås middagar, den där lilla detaljen som förhöjer och ger en god krispig textur (trodde aldrig jag skulle säga det men jag älskar det). Maskinen till vänster i svart och grått är vår riskokare, den går även att använda som slowcooker, ångkokare etc. En väldigt välanvänd julklapp till mig som jag fyndade på amazon för drygt två år sedan?

Maken var så stolt på söndagsmorgonen, han hade städat upp hela garaget och fyllt upp släpet som vi lånat efter soffhämtningen. Vi hade många saker som behövde lämnas till återvinningsstationen, så han passade på att röja upp rejält. Han är duktig, en såg station hade han skapat också från ett trädgårdsbord vi fick ärva från svärmors granne. Perfekt att ha bordsyta för alla huspysselprojekt vi haft och har framför oss. Vi är väldigt bortskämda med att ha ett varmgarage med massor av inredning som kom med på köpet (inklusive trädgårdsredskap och blandade verktyg osv.)

Summerar vecka 10 som en extra bra vecka, mitt kök kändes äntligen som mitt och det var så skoj att få fira ännu en födelsedag med pappa, och att kunna ha kalas hos oss. Det har vi aldrig kunnat ha tidigare. 

About

No Comments

Leave a Comment