Rutiner som gör livet mindre rörigt

Har du precis som jag lite svårt att minnas var du lägger saker? Hittar inte alltid alla räkningar? Blir stressad när du ska gå hemifrån och nycklarna bara är borta? Satt och läste runt på nätet och snubblade över en artikel som var vettig, så fort jag fått bläck i skrivaren ska jag skriva ut listan och ha uppsatt. Så att jag kanske äntligen kan lära mig lite bättre vanor och slipper stressa och bli orolig över att saker är borta..

Sortera post varje dag: 5 minuter om dagen
När du tar in posten, sortera den direkt och återvinn skräppost, lägga tidningar / kataloger på ett speciellt ställe för närmare granskning senare, sätt räkningar och post som kräver åtgärder i en separat mapp eller korg. Håll mappar / korgar i sikte så att du inte glömmer bort dem. Tanken är att undvika att bli överväldigad av alla papper och gör det lätt att fokusera på viktiga saker! ( Sätt gärna upp ”ej reklam” på brevlådan så slipper du få så mycket skräppost.)

Förvara dina nycklar på samma ställe: 1 minut om dagen
Bestäm en plats som kan hålla dina nycklar, plånbok, telefon, etc. när du är hemma. Detta kan vara en skål på ett bord eller en hylla nära dörren, eller en låda i köket. Tanken är att ta det och gå, utan att slösa tid på att leta runt i huset.

Håll en daglig ”att-göra” agenda: 15 minuter om dagen
Varje kväll före läggdags skriv ner en ny lista på allt du kan tänkas behöva göra nästa dag, allt från inköp av livsmedel till att skicka ut en faktura för att finna ett nytt mat recept att prova. Få ut allt på papper, även om du vet att du kanske inte hinner med allt på en dag.  Tanken är att få ut alla tankar som virvlar runt i huvudet och ner på pappret i stället. Nästa kväll går du igenom din ”att-göra-lista” och kryssar av de saker du hunnit med och för över oavslutade objekt till den nya listan för nästa dag. Denna teknik lindrar stress och hjälper dig att få mer gjort!

De-clutter varje dag: 15 minuter om dagen
Ställ in en timer på 15 minuter och ägna den tiden till att städa undan saker och ting i ditt hem. Rensa snabbt undan på de viktigaste områdena i hemmet och fokusera på generell nivå snarare än djupdykning i ett stort ”organisera strumpelådan” typ av projekt. Tanken är att göra lite varje dag så du inte blir överväldigad av att behöva göra en enorm hemstädning.

Följ 1-årsregeln: 5 timmar varannan månad
Om du inte har använt den på ett år, gör dig av med den. Detta är en bra regel för kläder, porslin, sängkläder, redskap och hobby tillbehör. Märk ut ett par timmar i din kalender varannan månad för att rensa vissa områden, efter 1-årsregeln. Till exempel: rensa ut dina kläder garderoben 2 gånger per år, en gång på sommaren (för att bli av med oanvända vinterkläder) och en gång på vintern (för att bli av med oanvända sommarkläder). Poängen här är att vi alla kan klara oss med mindre saker i våra liv!

About

No Comments

Leave a Comment