Om jag bara kunde övertala maken att ge mig ett nytt vardagsrum

Tanken på hus känns ganska avlägset just nu, så fort någon gräsklipparodåga drar igång så vill jag bara leta upp en bubbla och försvinna in i den. Idag var det på grönområdet som hör till kyrkan 10 meter bort från köks- & arbetsrumsfönsterna, det är för varmt för att vilja stänga igen hela lägenheten så pollen flygger rakt in.

Så nu sitter man här och snörvlar, ögonen kliar och ögonlocken är svullna/ömmar. Så det där med egen trädgård lockar inte alls idag!

I ärlighetens namn minskade hussuget rätt mycket efter att vi köpte tvätt- & torktumlaremaskin (en Samsung allt-i-ett-maskin från elgiganten). Vi bor i ett ganska intimt område där alla verkar känna alla och jag som lätt blir sjuk av mina allergier är rätt tillbaka dragen. Så dela tvättstuga, ”sura lappar” och allt kånkande på tvätt var ett gigantiskt minus med vår bostad innan.

 

Balkongdrömmar sommaren 2017

Nu drömmer jag mest om att få till en balkong och annorlunda planlösning i lägenheten, jag vet tanken på en balkong är lite poänglös eftersom hyresvärden är rätt så tråkig här. Men jag tror på riktigt att rejäla pelare som stöd för att hålla upp en balkong till oss (och en till grannen, jag är ju snäll av mig) hade gått utmärkt att ställa på husets baksida. Då hade en förankring i fasaden bara behövts.. Utgång från köket, sitta där på vår- sommar och tidig höst. En liten plats att fika på och läsa en god bok. Åh vad jag saknar det!

en rumsavdelare som fungerar som dörr

Ett projekt som faktiskt känns genomförbart och som jag velat påbörja sedan dagen vi flyttade in är att dela av vårt stora rum mer permanent. PAX-garderober, drapperi och KALLAX-hylla (möblerna från IKEA) är ju en väldigt temporärlösning och inte riktigt vad mitt estetiska sinne skulle önska.

Drömmen vore två bokhyllor som man skulle kunna öppna in i sovrummet från vårt (framtida) vardagsrum. En hemlig dörr med förvaring, som i de bästa skurkfilmer. Så det blir ljudisolerat mellan rummen på riktigt, för hur vi än möblerar så har vi inga riktigt rum i lägenheten. Vi har gigantiska parrdörrar från både köket och lilla rummet till vårt stora rum vi idag har avdelat med möbler. Och det blir aldrig helt tyst, tyvärr.

Men jag tror att man skulle kunna ganska lätt måttbygga en hylla i valvet som är en före detta dörrkarm. Dörrarna som borde sitta i valvet sitter utanför vår lägenhet och går inte att rubba, plus att gångjärnen är borttagna också så det finns inget att hänga upp dörrarna på ändå. Lika genialiskt drag som att mura igen vår vackra kakelugn. Suck.

Med ett verktygskit från engelbert-strauss och en bra bygg-guide, så tror jag att vi skulle kunna bygga upp en riktigt hylla i dörrvalvet. Om man ”spänner” hyllan mellan karmarna tror jag inte ens man behöver göra någon åverkan på träet (så hyresvärden är nöjd). När man som jag och maken inte är några experter på det här med DIY så är det skönt att butiker som Engelbert-Strauss har färdiga verktygskit, för när jag går in i en vanlig bygghandelsbutik är jag som ett stort frågetecken. Här kan jag köpa ett startkit som kallas ”easy” (haha vår kunskapsnivå), till nedsatt pris (så typiskt mig att alltid försöka spara pengar) men bäst av allt? Jag slipper gå in i en butik som garanterat leder till en astma- och allergichock för mig.. Jag kan till och med beställa arbetskläder och andningsskydd samtidigt, hurra för näthandel!

Och tänk så underbart att veta att man själv har byggt något? Jag har aldrig varit så stolt över mig själv som de gånger jag lekt handyman, med pappas hjälp har jag renoverat vår klädkammare i gamla lägenheten, tapetserat om och målat om hela lägenheten där och sedan har jag gjort en hel del små IKEA-Hacks. Jag hoppas jag kan övertala maken någon gång inte allt för långt bort i framtiden att det här är rätt steg för oss i vårt boende. För kan ni inte också föreställa er så fint och praktiskt det vore att ha kök och vardagsrum som en stor enhet med de vackra pardörrarna vidöppna som släpper in ljus i båda rummen? Att kunna mysa upp sig i soffan med en god bok, kakelugnen upptänd med värmeljus och höstregnet som smattrar mot fönsterna?

Och att kunna bjuda hem gäster, vänner & familj på kalas och middagar. Eller afternoontea Helen style. Åh vad det kliar i mina fingrar att få börja!

About

No Comments

Leave a Comment