En sista rundtur i flyttstädade gamla tingshuset

I tolv år och ett par månader bodde vi i det gamla tingshuset i Mörarp, det känns lite vemodigt att vi sagt farväl till en så imponerande byggnad med en så lång historia (huset uppfördes 1828). Huset, tingshuset byggdes för att ersätta det äldre tingshuset som man växt ur, Mörarp var Luggude häradsrätt tingsplats från 1704 till 1896.

Den 24 augusti i år besökte jag vår gamla lägenhet en sista gång, den var flyttstädad och redo för överlämning av nycklar dagen efter till vår tidigare hyresvärd och överlämnande av lägenhet till ny hyresgäst. Mina händer var helt förstörda men för min egen skull så försökte jag ändå filma och ta lite bilder för arkivet. Vi har haft många lyckliga år här och det var ett stort steg uppåt för oss när vi flyttade hit från vår lilla tvåa på 53 kvm inne i Helsingborg. 

Om jag låter osedvanligt negativ och rörig så är det för jag i skrivande stund är däckad med en envis förkylning, feber som legat på över 39,5 grader i flera dygn. Jag har älskat den här lägenheten så otroligt mycket, fönsterna, dörrarna, takhöjden, kakelugnen etc. Den är magisk och så är hela huset, dessvärre tas inte fastigheten om hand om så som den skulle behövas och jag är så tacksam över att vi har flyttat. Vi har idag fungerande vitvaror, inga fukt eller mögelproblem, bra ventilation i vårt nya hem och här är så tyst. 

Lägenhetsfakta 
Byggår 1828
Renoverades i mitten av 1980talet till fyra bostäder
73 kvadratmeter stor, största lägenheten i gamla tingshuset + ett vindsförråd

Vår lägenhet ligger en trappa upp, både trappan och trapphuset skulle behöva fräschas upp och lagas (det är väldigt nedgånget och slitet, på ställen är stora bitar färg av och fönsterna är bara renoverade på utsidan). Trappan har lossnat delvis från väggen och är läskigt snäv och brant, vilket har lett till att nästan ingen har velat gå i den. Framför vår ytterdörr ståtar ett par av original pardörrarna, älskar dessa magnifika och stora dörrar – saknar de, takhöjden och höjden på  fönsterna. 

Innan för dörren möts man av en hatthylla, ljust blå-grå väggar och med dörrar in till sovrum, badrum, klädkammare och kök. På golvet är någon form av plastmatta, det ser så tomt ut utan alla våra saker här. Kakel ugnen är fin med, men så otroligt svårt att hålla rent bakom den och den gick inte att elda i. 

Det här var vårt sovrum första åren, färgskalan är vacker och passar in i husets ålder (hallens tapet känns malplacerad). Tycker det är lite synd man inte satte in spegeldörrar som liknat de stora dörrarna och inte plastmattor på golvet. Tyvärr låg rummet precis ovanför porten till huset och ett lyhört hus så varenda fotsteg och dörröppning hördes så högt. Till slut så bytte vi rummen och det här blev vårt mysiga lilla vardagsrum. 

Vårt vardagsrum och kontor, fantastiskt stort rum med valv som avdelare och någon form av parkett på golvet. Trots alla extra element i lägenheten var väggarna alltid kalla, det känns så ovant att numera ha varma ytterväggar och fönster som inte drar och är iskalla. Jag förstår att byggnadsvårdskunskaperna, byggkunskaperna vi har idag och på 80talet inte är samma och att det måste varit otroligt svårt att renovera ett så pass gammalt hus. Men jag önskar ändå att fastighetsägaren nu år 2023 brytt sig lite mer om byggnaden. 

Här hade vi vårt datorrum – kontor, när vi flyttade sovrummet delade vi av rummet med stora garderober och ett draperi för ljus- och ljudisolation. Älskade att ha min lilla datorhörna bakom dörren till köket och med kyrkan, församlingshemmet och kyrkogården som utsikt. Alltid så lummigt och fint på vår- och sommarmånaderna. 

Maken hade sin dator- och pysselhörna på motsatt fönsterhörn och sedan öppen förvaring längs med hela väggen för samlarsaker, kontorssaker och allt pyssel vi samlat på oss. Svårt att förstå så här i efterhand hur vi fick plats med allt..

Köket, att ha gått från en kokvrå till det här köket så var vi i himmelriket. Så stort och så ljust, plastgolvet var väl kanske inte så skoj men det var ändå väldigt neutralt och helt. Lite svårt att möblera med de stora dörrarna men vi trivdes bra här inne, det blev en hel del bakat även om jag till slut tröttnade på den väldigt föråldrade och trasiga spisen (den skulle byttas när vi flyttade). 

Slutligen badrummet i 80talsoriginal, så slitet och riktigt hemskt. Tyckte inte om det här badrummet på visningen ens, men ibland får man kompromissa för resten av lägenheten blev både jag och maken förälskade i. Det är och har varit en fantastisk lägenhet, bara lite bortglömd av hyresvärden. 

Vet inte hur väl det syns men vi  problem med svartmögel i det här rummet, vi hade svartmögel vid fönsterna med och på ytterväggen i vardagsrummet – senare sovrummet. Hur vi än tvättade och skrubbade, även ångtvättade badrummet så fick vi inte bort allt skit som fastnat i limmet mellan våtrumsmattorna heller. Vi försökte föra dialog med vår hyresvärd om problemen i lägenheten, och även om vi flyttat ut så hoppas jag ändå att allt fixas. För huset förtjänar det, om fem år firar huset 200 år!

About

No Comments

Leave a Comment