En efterlängtad sovrumsförvandling

Min garderobslösning med IKEA pax garderob finns finns att läsa på IKEA Hackers

Idag känns det som min hjärna gått på semester och fokusen varar i 2 minuter sedan har hjärnan gått vidare till nästa projekt.. En aningen frustrerande men jag är så otroligt glad över det här projektet som vi gjorde så vill dela med mig av det till bloggen och er som läser den. 

Men låt oss börja från början på historien med IKEA pax garderoberna som funnits i sovrummet sista 10 åren. Så i slutet av april 2011 blev vi hastigt och lustigt med en ny lägenhet, en lägenhet med en klädkammare som ingen av oss ville hänga kläder i och inte en enda garderob utöver det i hela lägenheten. I vår tidigare lägenhet hade vi en garderob i hallen och en stor i sovrummet som svalde så gott som alla våra kläder. 

Så när vi flyttade in behövde vi lösa klädförvaringen akut och bor man 10 minuter från IKEA så blir det gärna ett, två besök där för inspiration och shopping. Vid ett av besöken så hade de lagt upp pallar med Pax delar som de sålde ut för de skulle byta höjdstandard, så tror vi betalade 50 kronor per stomme? Våra gamla trådbacksstommar passade i, så vi köpte bara något enstaka hyllplan och klädstång. Dyrarna var lite för dyra tyckte vi, vi hade många utgifter i samband med flytten så vi nöjde oss med en draperilösning. Vill ni läsa mer så finns det ett inlägg på IKEA Hackers (garderobslänk) där jag berättade om mitt IKEA Hack projekt. 

IKEA Pax garderobsvägg i sovrummet för walkincloset känsla

Det gick tre år och vi  bytte så sovrummet flyttade in i gamla vardagsrummet och sovrummet blev vardagsrum. Vi bor i ett snart 200 år gammalt hus och porten saknade mjukstängning då, det har installerats senare (inte för att det hjälper) men hela huset skakade varje gång någon gick i porten (och gör än). Så för att slippa bli väckt varje gång någon gick i porten och trapphuset bytte vi rummen, så här i efterhand önskar jag att vi bytte kontoret mot sovrummet som är en tystare sida av huset.

Vi satte garderoberna tillsammans för att fylla ett stort valv som delar av vårt kontor och sovrum, jag har tyvärr inte så många bra bilder från det. Jag blev övertalad av maken att inte installera draperierna igen, då han tyckte det var bökigt och i början tyckte jag det var jättefint och praktiskt med walk-in-closet känslan det gav med de öppna stommarna.

Men är man allergiker så är det ingen hållbar lösning, det blir så otroligt mycket saker som virvlar runt i luften och det som kändes inspirerande i början blev rätt fort bara ett stökigt och rörigt intryck. Dock sålde inte IKEA pax dörrarna i rätt höjd då, så garderoberna fick vara som de var ett bra tag.

IKEA pax garderoberna fick dörrar till slut, sovrummet känns betydligt mer välorganiserat

Och så bara helt plötsligt en sen kväll halvvägs genom majmånad förra året så satt jag och kikade på IKEA’s hemsida för att se om det fanns dörrar man kunde köpa och kanske kapa av en bit eller göra någon form av hack med att köpa gångjärn och dörrskivor från en byggvaruhandel. Så jag satt och läste igenom måtten för PAX dörrarna och stommarna, gick in i designverktyget de har på hemsidan och byggde upp våra garderober..

Och där var dom, mina efterlängtade dörrar i rätt höjd. Så förvånad! Så glad! Så förvirrad över hur jag kunde ha missat att IKEA återigen ändrat standardmåtten, jag som tycker jag besöker hemsidan ofta. Tydligen inte ofta nog, pratade över med maken och vi la en order för upphämtning nästa lediga dag för honom så inte dörrarna skulle ta slut i lagret för Helsingborgsbutiken. 

IKEA pax garderoberna fick dörrar till slut, sovrummet känns betydligt mer välorganiserat
IKEA pax garderoberna fick dörrar till slut, sovrummet känns betydligt mer välorganiserat

Jag var så exalterad när det väl var dags att åka till IKEA och hämta upp vår beställning från ett paketskåp de har under Helsingborgsbutiken vid parkeringen. Väldigt smidigt att kunna hämta upp dörrarna redan före butiken var öppen. 

Sedan började det roliga jobbet av att tömma alla garderoberna för att installera dörrarna, blev så klart kaos i sovrummet (det syns på de ej stylade bilderna). När sista dörren skulle monteras på så gick inte min trådbacks ställning att behålla, den var för stor i måtten och så behövde vi någon form av funktion för att öppna dörrarna. 

Så det blev en snabb runda in om IKEA för att köpa inredning till min ena garderob och istället för traditionella handtag på garderoberna blev det tryck-och-öppna-beslag från köksavdelningen. Det är så himla smidigt, kan ha tvätt i båda händerna och bara trycker på dörren så öppnar den sig. Och det är ingen risk att man börjar hänga galgar eller saker på handtagen, lätt att städa av dörrarna också. 

Det känns som rummet gick från kaos till ett sovrum som äntligen passar mig, lätt att städa av, minskar mina allergiproblem mycket men mest av allt det ser så fint ut med de mörka fanerdörrarna som döljer alla kläder. Hyllorna till höger om garderoben är ett projekt i sig att ta itu med snart, men IKEA slutade ha mina tyglådor i sortimentet så vet inte riktigt vad jag ska välja som förvaring där (kudden och sommartäcket har åkt i vacuumpåsförvaring sedan fotona togs). Det ultimata hade så klart varit garderober längs med hela den väggen, men det får bli en annan gång. 

About

No Comments

Leave a Comment