Dag 2 – den stora nikotinsaneringen

Dag 2 i 80talshuset bilder från vår helt fantastiska trädgård, så fint med alla växter och blommor.
Dag 2 i 80talshuset bilder från vår helt fantastiska trädgård, så fint med alla växter och blommor.

När vi köpte huset visste vi att vi hade en del tråkiga saker att ta itu med i huset innan vi kunde flytta, vi skulle behöva börja vår husägarresa med att sanera bort rökdoften i huset och måla fräscha lager av färg i de viktigaste rummen. Så dag två åkte oömma kläder på och vi åkte ner till vårt hus, redo att ta itu med den stora tvätten av köket.. 

Men först njöt vi av vårt uterum och trädgård med en lång fika i det fina vädret. Efter 19 år i lägenhet utan balkong eller uteplats så är det en sådan lyx att ha plats ute som bara är vår. Jag kan inte mycket om att ha växter eller trädgård, men det finns appar till telefonen som kan identifiera växter åt en (så jag försöker)!

Dag 2 i 80talshuset bilder från vårt badrum på bottenvåningen och vårt uterum
Dag 2 i 80talshuset bilder från hallen och tvättstugan, målade i laxrosa och vitt med mönstrad bård.

Hittade några blandade bilder från huset i telefonen; först ut badrummet på bottenvåningen (älskar att ha stor duschkabin), i dagsläget har vi inga planer för något av badrummen. Sedan har vi två bilder på uterummet, väggarna var fulla av de vita krukorna som vi plockade ner en efter en. Några satt skruvade hårt i väggarna så behövde skruvdragare för att få ut dem. Uterummet skulle jag vilja ljusa upp lite och även fräscha upp utemöblerna, som följde med huset i köpet. Dynorna är dock ett rea inköp från rusta i juni, var lite osäker på vad som fanns inbäddat i original dynorna. Ska göra sidokuddar och fylla ut, möblerna är väldigt stora och dynorna som är störa storleken ser pluttiga ut. 

Sedan har vi ett kollage av bilder på hallen och tvättstugan, de har samma väggar förutom att bårderna skiljer sig åt. Hallen och tvättstugan har båda furupanel tak, tanken är att måla båda vita med spärrfärg för att få bort sista röklukten. Väggarna i hallen ska målas grå, både bottenvåningen och våningen ovanför, listerna ska alla bli vita (trappan med någon gång i min livstid). Det hade varit skönt om vi kunde få nedre hallen färdigmålad före jul, men vi får väl se. Tvättstugan skulle jag vilja måla om men eftersom det är ett våtrum så är jag lite osäker på vilka regler som gäller, så det är skjutit på framtiden.

Dag 2 i 80talshuset bilder från vårt vardagsrum när vi provade Bauhaus färgen Sage Green

I vardagsrummet provmålade jag med färgen Sage green från Bauhaus, ena stället där solen når in och en längre in i rummet för att se så färgen var precis vad vi ville ha. På golvet ligger målarmatta från jula, den är plastad på undersidan så man inte riskerar att förstöra golv eller halka när man går på det. Lite hållbarare alternativ än papper eller plast på golvet. Behöver väl inte tillägga att jag älskar färgen, har inte ångrat några av våra färgval än. 

Dag 2 i 80talshuset tvättade vi panel i köket och monterade upp målarskydd i taket.
Dag 2 i 80talshuset tvättade vi panel i köket och monterade upp målarskydd i taket.
Dag 2 i 80talshuset tvättade vi panel i köket och monterade upp målarskydd i taket.

Vi spenderade merparten av andra dagen i köket, kvadratmeter efter kvadratmeter tvättades med målartvätt. Det var så smutsigt och äckligt av rökandet i köket, det tog inte många minuter före städtrasan var brun – orange och  indränkt i vad det nu var som satt på tak och väggar. Till slut så slutade trasorna bli smutsiga och med väldigt trötta armar, tvätta tak är ingen höjdare.

Före vi gick hem för dagen satte vi upp skyddsplats inför takmålningen i köket, det finns plast som har inbyggd tejp (så praktiskt) som man bara rullar ut när det är uppsatt. När vi hade städat upp efter oss, så blev det efterlängtad hemgång och vila armarna. 

About

No Comments

Leave a Comment