Dag 18 – äntligen tvättstuga & diskmaskin

Dag 18 i 80talshuset och uterummet fick lite städning och solcellslampor
Dag 18 i 80talshuset och uterummet fick lite städning och solcellslampor
Dag 18 i 80talshuset och uterummet fick lite städning och solcellslampor

Makens sista semesterveckan påbörjades, galet hur fort tre veckor kan gå. Svärmors snälla make kom förbi för att hjälpa till med att flytta och installera alla våra nya vitvaror vi köpte månaden före. När vi köpte huset fanns det endast en äldre tvättmaskin i huset, ingen diskmaskin eller torktumlare och med tanke på mina allergier så valde vi att köpa en ny tvättmaskin också.

Under dagen så passade vi på att städa upp lite i uterummet, hängde upp solcells ljusslingan på spikarna som var kvar efter alla krukorna vi tog ner. Den svarta lilla steghyllan som stått intryckt i ett hörn i vardagsrummet fick bli växtpelare, alla mina orkidé och aloe Vera plantor fick äntligen flytta upp från flyttlådorna. Det slitna svarta skåpet som satt i uterummet på väggen monterades ner, den grålaserade trävagnen har bott i mitt pysselhörn tidigare men passade in bra i uterummet.

En vaxduk inköpt på Ö&B för att ljusa upp och göra det lite mer ombonat (och lättstädat). Svärmor gav oss ett par vita skira gardiner, jag nådde inte riktigt upp att montera de själva så de fick bli en tillfällig solskyddsinstallation (jag vat gardinerna ska träs på stången, nådde helt enkelt inte). Min lilla favoritkruka hittade upp på matbordet och en kopparlampa från min systerson kom upp med, skönt med belysning på kvällarna. Och tyvärr, växthuset i bakgrunden är våra grannars och inte vårt.

Dag 18 i 80talshuset målar Marbodal köksstommar med Beckers panelgrund för nikotinsanering av köket
Dag 18 i 80talshuset målar Marbodal köksstommar med Beckers panelgrund för nikotinsanering av köket
Dag 18 i 80talshuset målar Marbodal kökslådor med Beckers panelgrund för nikotinsanering av köket

I köket blev det fler skåp tvättade och grundade med Beckers panelgrund, så skönt att måla bort de gulnade stommarna. Även ett par lådor fick sig en omgång, vi märkte svag rök doft från dom så vi tyckte det var lika bra. Fint blir det med det vita, skåpen ser som nya ut efter bara något varv med färg. 

Ny diskmaskin till vårt 80talshus från märket Asko

Och här är hon, vår första stora diskmaskin från märket ASKO. Grabbarna trixade och fixade och kontrollerade, el dragningen blev temporär i väntan på en riktig elektriker men oj så skönt att kunna diska med maskin igen! Tills köket är färdigmålat får skydds plasten sitta kvar på fronten. Diskmaskinen är väldigt tyst, rymmer väldigt mycket (vi har haft bänkdiskmaskin i 15 år tidigare) och den är energiklassad B. Utöver allt det så är den väldigt smart, man kan fylla den med spolglans och diskmedel och så autodoseraren den samt tar perfekt program. Bra för miljön och plånboken.

Tvättmaskin och torktumlare från Elektrolux till vårt 80talshus, skönt med nya energieffektiva maskiner

I tvättstugan  tvättmaskinen och torktumlare från Electrolux inkopplade temporärt. Båda maskinerna är energiklass A, vi ville ha så billiga så energieffektiva maskiner vi kunde hitta inom rimlig prisklass. Det känns så otroligt lyxigt att ha fullstora och separata tvätt- och torktumlar maskiner, tidigare hade vi en allt i ett. 

Även om allt i ett maskinen gav oss otrolig livskvalité och besparade oss många varv över gården till tvättstugan där vi bodde tidigare, så går det inte att komma ifrån att den tog mindre, var inte lika effektiv, alltid högljudd och stod mitt i badrummet. Att ha två maskiner så man kan tvätta och torka saker samtidigt vid behov är så lyxigt, det är mycket lättare att hålla rent också. Saknar inte att försöka duscha när tvättmaskinen gick, med tvättmaskinens vattenavrinning i duschhörnan..

Även tvättmaskinen har samma egenskap som vår diskmaskin, det vill säga man fyller upp behållaren i den med tvättmedel och sköljmedel så autodoserar maskinen perfekt mängd. Det är så smidigt, det går mycket mindre åt nu med nya maskinerna och allt känns renare och fräschare. Jag hade egentligen tänkt vi skulle måla om tvättstugan i samma gröna färg som vardagsrummet före installation av våra maskiner, men råden kring våtrumsfärg eller vanlig väggfärg är så förvirrande så det får bli ett projekt längre fram i tiden. 

Tillsvidare får vi stå ut med den lax- aprikoa – orangea färgen och bården men det gör jag så gärna. Känner mig så bortskämd ändå som har så fina och bra maskiner, helt klart värd måla om köket för att spara pengar till bra vitvaror som vi kommer ha många år.

Läs mer om maskinerna vi köpt här
Electrolux Washer EW8F8669Q9 (länk)
Electrolux Dryer EW9H869E9 (länk)
Asko diskmaskin DBI8557MIMXXL.BS (länk)

About

No Comments

Leave a Comment

%d bloggare gillar detta: