Spanska churros

Hembakta Spanska churros

Homemade lactose free Spanish churros

Det är äntligen helg och vad passar bättre än ett mumsigt recept på spanska Churros? Churros påminner litegrand om munkar fast lite frasigare och är avlånga stänger som rullas i socker och kanel. Det här receptet har jag hittat och översatt till svenska från http://givemeflour.com/?p=2128. Churros brukar man ofta kunna hitta på marknader och festivaler om man inte är i Danmark på Tivoli eller Spanien/Latinamerika. Det här receptet provlagade jag och bjöd på när vi hade hamburgergrillkväll hos svärfar för lite drygt en månad sedan, väldigt uppskattat av stora och små gäster!

In english: The weekend is finally here and what’s better then a yummy recipe for Spanish Churros? Churros remind me about donuts, but more crunchy and has a different shape they are covered in sugar and cinnamon. This recipe I found on http://givemeflour.com/?p=2128. Churros you can usually find on markets, festivals unless your in Denmark visiting the Tovli or in Spain/South America. This recipe I tried in july, made it for our hamburgerbarbecue night at my father in law. A big hit with both young and old guests! For english readers click the link for full instructions on how to make the churros, I’m to tired to post both below.

Spanska churros

Ingredienser

2,25 dl vatten
2 krm salt
2 krm socker
15 gram / 1 msk smör
2,5 dl / 155 gram mjöl
1 äggula

Så här gjorde jag

Värm upp vatten, socker, salt och smör tills det börjar koka upp, ta det direkt av värmen. Blanda i allt mjöl på en gång och rör tills det är klump fritt. Låt degen vila 15 minuter, tillsätt äggulan och arbeta in det i degen.

Hetta upp olja till 190 grader och fritera degen som du spritsar ut (max 5 längder i taget). Använd en sax för att klippa i lagom långa längder, ta upp när de klipp med sax när du trycker ut till lagom långa längder. Vänd dom då och då när du friterar och försäkra dig om att de är genom friterade (äta deg är inte gott).

Lägg upp dem på papper (för att bli av med mesta oljan) och rulla sedan i socker och kanelblandningen. Ät och njut! Ljuvligt goda varma och kalla!

Spanish Churros

Ingredients

2,25 dl water
0,5 teaspoon salt
0,5 teaspon sugar
15 gram/ 1 tablespoon butter
2,5 dl / 155 gram flour
1 egg yolk

 

This is how I did it

Pour water in a medium saucepan, add salt, sugar, butter and bring it to a boil. Remove from heat and stir in flour all at once until it forms a ball and all the lumps are gone.

Place the dough in a bowl and let it cool well covered for about 15 minutes. Add egg yolk beating well with a wooden spoon. Scrape the dough into a pastry bag or cookie press fitted with a star tip.

Heat oil to approximately 375˚F.

Meanwhile, pipe 6 inch strips of dough on a baking sheet lined with parchment or wax paper.

Put strips into the oil, no more than 5 at a time, and fry until golden and crispy, turning occasionally. Drain on paper towels and repeat with the remaining dough.

Put some sugar in a paper bag or in a wide container and while churros are still hot, drop a few at a time into it, shaking unitl well coated.
Great bot hot and cold!

About

No Comments

Leave a Comment