Årets (skåne) pepparkakor

Hembakta laktosfria skåne pepparkakor

Lilla brorsdotter dottern Wilma ger tummen upp för mina Hembakta laktosfria skåne pepparkakor

Utgick ifrån ett recept jag bakade förra året (Farmors pepparkakor) och justerade innehållet lite samt storleken på kakorna, herregud så gott! Det har försvunnit åtskilliga ner i magen de sista dagarna och med ett lager smör på är de gudomliga. Vår lilla tomtenissa uppskattade dom också som synes.

Receptet kommer nedan och glöm inte förvara dom under handduk efter gräddningen och sedan i tättslutande torr burk så de inte blir stenhårda och snustorra, för det gillar ingen.

Skåne pepparkakor på Helens sätt

Ingredienser (ca 30 stora kakor)

1,75 strösocker
1,25 dl ljus sirap
1 dl mörk sirap
3 krm nejlikor
3 krm ingefära
1 tsk kanel
75 gram smör
1 stort ägg
0,5 dl mjölk
1 tsk bikarbonat
1 tsk bakpulver
ca 1 liter vetemjöl

Gör så här

Koka upp sockret och sirapen tills de bubblar, tillsätt kryddorna och smöret.

Vispa upp ägget/äggen i mjölken, rör ner det  i den varma blandningen som du tar från plattan och låter svalna medans du rör.

Häll över i degbunke (stor nog att rymma hela degen). Blanda mjölet med bikarbonatet och bakpulvret före du börjar röra ner det i bunkern med vätskan. Arbeta ihop till en deg.

Slå på ugnen på 175 grader. Dela degen i 30 lika stora runda bollar (ja eller fler mindre, justera ugnstid då och de kommer jäsa rejält i ugnen), lägg på bakplåt och platta ut bullarna lite.

Grädda kakorna mitt i ugnen ca 15 minuter, testa med sticka för att se konsistensen (de ska ut före de ser färdigbakade annars blir de stenbumlingar).

 

Skåne gingerbread cookies Helen style

Ingredients (30 big cakes)

1,75 sugar
1,25 dl light syrup
1 dl dark syrup
3 krm carnation
3 krm ginger
1 tsk cinnamon
75 gram butter
1 large egg
0,5 dl milk
1 tsk bicarbonate
1 tsk baking powder
ca 1 liter flour

How to

Melt the sugar and the syrup until it’s bubbling, add the spices and the butter. Whip up the egg in the milk, stir it together with the hot mixture as you remove the pan from the stove and let cool while you keep stirring.

Poor the mixture in a batter bowl (big enough to contain all the flour as well). Mix the flour with the baking powder and bicarbonate before you add it to the wet mixture. Work it together untill it’s a nice but sticky dough.

Put the oven at 175 degrees (celcius). Make 30 round balls (or more if you want them smaller, remember to adjust the oven time). The cookies with rise to double size in the oven so don’t put them to tight on the baking sheet. Flatten the balls with your fingers a bit before you put them in the oven. 

Bake them in the middle of the oven for about 15 minutes, poke them with a test stick to check how they are progressing. You wan’t to take out them before they are completly baked trough, or you will end up with dry and hard rocks. Let them rest on the pan 5 minutes before you move them off on to a towel where you can let them rest for an hour before putting them in a dry air tight yar.

They are great with a little butter on top or even cheese, as you can see even my little santa helper from yesterday loved them.

About

4 Comments

  • Rasmus december 15, 2013 at 12:06 Reply

    Vad gott det ser ut! 😀

    • Helen Holmberg december 17, 2013 at 10:47 Reply

      Ganska lätta att göra, bara koka och sen göra deg. Bara man är rädd om fingrarna för degen blir varm 😉

  • Anna december 15, 2013 at 13:20 Reply

    Ja verkligen, ser mumsigt ut!! jag älskar pepparkakor & DEG! 😀 Gör du det också?
    Jag blir garanterat dålig i magen men det finns proviva blåbär 😉 Man äter ju inte ofta deg så varför inte.

    • Helen Holmberg december 17, 2013 at 10:48 Reply

      Jag är inte så jätteförtjust i deg, förutom till skurna chokladbröd…. Mums!!

Leave a Comment

%d bloggare gillar detta: