Glutenfri formfranska | Gluten free French toast bread

Provbakade ett nytt glutenfritt bröd igår, otroligt gott! Totalt 33 propoints, ca 2 pp per skiva. Även make & mamma tyckte det var gott.

Tried a new glutenfree recipe yesterday, just amazing! So good! And an total amount of 33 propoints for the whole bread, about 2 pp per slice. And even my mom and husband enjoyed it.

2014-08-20 06.19.16-blogg

Jäser i ugnen, alla knepp är bra när det gäller glutenfria bröd!
Resting in the oven, all tricks are good when it comes to gluten free breads!

2014-08-20 06.34.10-blogg

2014-08-20 06.33.04-blogg

Här är det penslat med vatten och smaklösa sojan för att få färg + strött över vallmofrön.
Here it’s coated with the water + soya (tasteless) to get some nice color and seeds.

2014-08-20 07.05.43-blogg

2014-08-20 07.08.15-blogg

The underbara brödet precis taget ur ugnen, hur ofta ser du glutenfria bröd som ser så goda ut?
The lovely bread straight out of the oven, don’t you just love the colour on it?

2014-08-20 07.34.30-blogg

Glutenfri formfranska

Ingridienser 1,5 liters form

2,5 dl vatten
1 paket jäst
0,5 msk fiber husk

5 dl glutenfri mjölmix
0,5 tsk salt
1 msk olja

Vallmofrö, olja, vatten och colorit soja
1½ liters bakform

Gör så här

Lös upp jästen i vatten (37 grader), rör ner fiberhusken sen. Låt jästblandningen vila i 10 minuter. Under tiden bröar du en form med olja och vallmofrön (eller mjöl). Slå på ugnen på 50 grader.

Rör ner olja, mjölmix och salt i jästblandningen. Arbeta hårt för hand eller i maskin (jag gjorde för hand). Fyll sedan formen med degen. Nu sätter du formen i ugnen, stäng av värmen på ugnen och jäs i öppen ugn cirka 30 minuter.

Ta ut formen försiktigt, sätt ugnen på 200 grader. Blanda colorit (smaklös soja med färg) med vatten och pensla försiktigt brödet ovanpå. Strö sedan vallmofrön över (eller något annat du föredrar).

Grädda sedan brödet mitt i ugnen 30 minuter. Lägg brödet i en ren bakduk och låt det svalna lite före du äter.

 

Gluten free french toast bread

Ingredients for a 1½ liter baking pan

1 package of yeast (50 gram)
0,5 tablespoon of Psyllium Husk
2,5 dl of water

0,5 teaspoon salt
1 tablespooin oil (neutral)
5 dl gluten free flour mix

Seeds, oil, soja for color (must be tasteless)
1,5 liter baking pan

How to 

Dissolve the yeast in the water (37 degrees), add the Psyllium Husk. Let the mixture rest for 10 minutes. Meanwhile you can oil the baking pan and coat the inside with flour or seeds. Also put on the oven on 50 degrees. 

In your yeast mixture you now add the oil, salt and flour. Stir well together, make sure to get lots of air in – a machine can be handy if you prefer (I did by hand). When it looks good poor the dough into the prepared pan.

Now turn off the oven, put in the pan with your bread and with the oven door open you let it rest there for 30 minutes.

Take out the pan carefully, don’t wanna loose the air. Turn on the oven on 200 degrees, while it gets warm you will now take water with the coloring soya and blend. This is to get a nice color on the bread, so no taste on the soya! Coat it carefully, don’t kill the air. Sprinkle seeds of your own choice over the bread.

Bake it in the middle of the oven for 30 minutes on 200 degrees.

Let it rest in a towel after untill it’s ready to eat.

 

About

2 Comments

  • ZtorZillen augusti 26, 2014 at 21:33 Reply

    SMASKIGT! Ska köpa mjölmix bara!

    • Helen Holmberg augusti 27, 2014 at 11:11 Reply

      Hoppas du blir lika nöjd som jag 🙂

Leave a Comment