Fredag
Varit innestängd hela fredagen då stormen Sven fick för sig att stanna kvar lite väl länge vilket innebar att jag inte fick gjort det jag behövde. Så jag passade på att avverka årets julbords köttbullar i förskott (om de nu får stanna kvar i frysen till dess), 1,7 kg köttbullar varav 1,2 kg åkte i frysen övriga mumsade vi på till middag med en nykokt och nygräddad Janssons frestelse till.
Tror det blev godaste Janssonen någonsin faktiskt, brukar alltid bara köra dom i ugnen men tiden och klockan var inte på min sida så jag kokade potatisen och löken i ansjovisgrädde och sedan 45 minuter i ugnen för att få lite yta på historien. Jäklar så krämig och god den blev och då kör jag ändå på fast potatis! Kommer nog fuska så fler gånger om jag har tidsbrist med vanliga potatisgratäner också.
Köttbullarna är kryddade med vitpeppar och lökpuler samt salt, valde att låta dom vara ganska neutrala och klassiska i smaken för det finns en del gnällfisar i familjen när det vaknas julmat..
In english. Been locked in all friday cause of the storm Sven who wouldn’t give up and go away. So instead of doing things I was supposed to fix I ended up doing this years christmas meatballs, lets hope they get to stay in the freezer untill then. I made 1.7 kg meatballs but only 1.2 kg got as far as to the freezer the rest went into the frying pan and was served with a boiled and gratinated Janssons frestelse.
Janssons frestelse is a swedish christmas dish with a basic potato gratin, cream, onion and potatoes plus finely chopped anchovies topped with breadcrumbs and some butter. I was a bit short on time so I ended up boiling the potatoes etc in the cream before putting it in the oven with the breadcrumbs and some butter on tope (I’ll post a recipe soon if someone is curious). I think this was the best Janssons I ever had or I just have missed it so much and forgotten how insanly good it is.
The meatballs I went for a nicer spicing just onion powder (the younger family members don’t like onion pieces), white pepper and salt, very tasty anyway.
No Comments