Fläskstek med gräddsås (Roast pork with cream sauce)

Modifierat ett recept jag hittade på recept.nu (länk till originalet), ville ha en annan kryddning så jag adderade sirap och vitlök.

IMG_1319-blogg

IMG_1333-blogg

Ingredienser

ca 1 kg benfri skink/fläskstek
salt och malen vitpeppar
vitlökspulver
1 msk sirap

Sås

2 msk smör
2 msk vetemjöl
4 dl köttbuljong
1 köttbuljongstärning
1 dl grädde
Färgande soja
salt och malen vitpeppar

Till servering

äppelmos
lingonsylt
kokta grönsaker

Gör så här

Sätt ugnen på 175°. Pensla steken tunt med sirapen, strö sedan kryddblandningen över (var inte blyg med vitpepparn och saltet det ska ge smak åt hela köttet inte ovansidan). Lägg steken på ett galler som ligger i en ugnsfast form eller långpannan. Sätt in i mitten av ugnen och häll vatten i formen (fyll på om det kokar torrt), stek ca 1-1½ timme beror på köttets format (72 grader innertemperatur är perfekt).

Svep in steken i aluminiumfolie och håll den varm. Ta tillvara skyn som bildats i formen och fyll på med tärningsbuljong så att det blir 4 dl. Smält smöret till såsen i en kastrull, ta av från värmen och rör ner mjölet. Sätt tillbaka redningen på värmen och vispa ner buljongen, lite i taget. Häll i grädden och krydda med soja, salt och peppar, koka upp såsen och låt puttra på svag värme ca 5 minuter.

 

Roast pork with cream sauce

Ingredienser

ca 1 kg boneless ham/pork steak
salt and ground white pepper
garlic powder
1 tablespoon syrup

Sauce

2 tablespoons butter
2 tablespoons flour
4 dl meatstock (from your oven pan)
1 cube stock dice
1 dl cream
Coloring soya
salt och ground white pepper

Good to serve to the dish

apple puree
lingonberry
boiled vegetables

How to

Put the oven to 175 degrees (Celsius). Coat the steak with a thin layer of the syrup, then spread the seasoning over (don’t be shy with the white pepper and salt, you want the whole meat to taste not just the surface). Lay the steak on to a oven grid above a pan that you fill with water (the steak is not meant to be in the water, thats why you need the grid). After 1-1,5 hour the meat is done (depends on how your steak is shaped, but the temperature of the meat should be 72 degrees).

Wrap the steak in tinfoil, to keep it warm and juicy while you make the sauce. Use four dl of the meatstock that’s in the pan (the one you had in the oven), add a stock cube to it. Melt the butter in a pan, take it off the heat and add the flour. Put the pan back on the heat and add the stock slowly, keep stiring and at the end add the cream and spices after your own liking. Let it boil for about five minutes.

About

No Comments

Leave a Comment