Hello Kitty kakor (brysselkex & syltkakor)

Mördeg är en riktigt mångsidig deg som det kan bakas mycket av; Finska Pinnar, Syltkakor, Brysselkex, Uppåkrakakor och numera Hello Kitty kakor! Syskonbarnen är på besök i helgen, så blir födelsedagskalas x2 – varning för bak utfärdas!!

Hembakta syltkakor med mamma Stinas jordgubbssylt

Hembakta syltkakor med mamma Stinas jordgubbssylt

Hembakta syltkakor med mamma Stinas jordgubbssylt baktid ca 18 minuter

Närbild på en av mina dekorerade Hello Kitty mördegskakor

Hembakta Hello Kitty kakor med rosafärgat pärlsocker och sockerglasyr

Ingredienser
ca 50 st
200 g rumsvarmt (laktosfritt Valio) smör
3 tsk vaniljsocker
1 dl strösocker
4 1/2 – 5 dl vetemjöl

Gör så här
Vispa smör, vaniljsocker och socker med elvisp, använd visparna, tills allt det blir ljust och poröst. Tillsätt mjölet och vispa på låg hastighet tills det blivit en smulig deg. Tryck ihop degen med handen i bunken. Ta upp degen på köksbänken och baka ut den till:

Syltkakor
Rulla små bollar av degen och lägg på plåt med bakplåtspapper. Gör en grop i varje kaka med pekfingret. Lägg en tesked hallonsylt, eller annan röd sylt i gropen. Använd gärna hallonsylt i mjuk plastflaska, så kan du klicka ut sylten utan kladd.

Brysselkex
Rulla ut degen till två längder, tjocka som kvastskaft. Rulla längderna i strösocker eller farinsocker. Om du först färgar sockret rött med lite röd karamellfärg får kakorna en rosa rand runt om. Låt rullarna ligga i kylen i ca 2 timmar. Skär rullarna i tunna skivor och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Baka kakorna mitt i ugnen i 175˚C tills de fått lite färg och blivit lätta, ca 8-10 minuter. Låt kakorna svalna på plåten eller dra över pappret från plåten till bänken.

Finska Pinnar
Rulla ut degen till fingertjocka längder. Lägg dem tätt ihop. Pensla med äggvita och strö över finhackad mandel och pärlsocker. Skär längderna i 4 cm långa bitar och flytta över dem till en plåt med bakplåtspapper.

Uppåkrakakor
Kavla ut degen 2-3 mm tjock. Använd ett dricksglas eller ett mått, cirka 6 cm i diameter, och ta ut kakor ur degen. Vik ihop dem nästan på mitten, lägg gärna en liten klick sylt innan du viker ihop, så blir kakorna ännu godare. Lägg över kakorna på en plåt med bakplåtspapper. Pensla med uppvispat ägg och strö över finhackad mandel blandad med pärlsocker.

Baktiderna varierar på allt från 8 minuter och uppåt, beror på hur stora kakorna är 😉 Mina syltkakor blev lite väl stora.. Men ack så goda!

About

5 Comments

 • Marja - Baka Sockerfritt juli 6, 2012 at 09:47 Reply

  Vilka underbara Hello Kitty-kakor! WOW!

  • Helen juli 7, 2012 at 22:55 Reply

   Tack!! Det var pilligt men helt klart värt det ;-D

 • ZtorZillen juli 7, 2012 at 09:16 Reply

  Åh, va gott det ser ut! Vad gör du med alla kakor egentligen?

  • Helen juli 7, 2012 at 21:59 Reply

   Bjuder, ger bort och fryser in 😉 Dessa gick till syskonbarnens kalas i helgen som gått!

 • Smörbagare | Helen Holmberg oktober 4, 2012 at 17:01 Reply

  […] valde jag att skicka in mina Hello Kitty mördegskakor Spara / dela med […]

Leave a Comment

%d bloggare gillar detta: