Väder, hormoner och atopiskt eksem

Helen J Holmberg allergi och atopiskt eksem

Helen J Holmberg allergi och atopiskt eksem

Helen J Holmberg allergi och atopiskt eksem

För mig är det ingen nyhet att så fort vädret ändras så märker jag av det på min hud, samma sak när det gäller mina hormoner – runt mensen blir min hud katastrof. Kombinera väderomslag och mens, så har vi de atopiska eksem som blossade upp för mig förra  veckan. Kortisonkrämen jag fått utskriven och karbamidkrämen hjälpte inte, huden blev bara sämre och sämre.

Jag hade lite svårt att ta bilder på mig själv, men hoppas ni kan se hur skadad huden är på fotona. Receptet och pillerna på betapred (kortison) jag fått av min gamla husläkare var så gott som slut, jag hade 7 piller kvar. I desperation ringde jag min husläkare och även läkare via doktorappen, men ingen kunde skriva ut nya åt mig utan att se mig först och det fanns ingen tid för det just nu (enligt dem).

Att säga att jag var frustrerad och kände mig så otroligt hjälplös och ignorerad var årets underdrift. Varje smörjning med karbamid resulterade i en halvtimme av tårar och smärta, duscha likaså. Tårarna som fallit i vår under mina duschar är många, inte för att jag är ledsen utan för att det gör så otroligt ont. Att bara bli ignorerad, när det känns så tröstlöst att man bara vill skita i allt.

I lördags var jag täckt av blödande sår på armarna, knäveck, rumpveck, hals, under brösten, helt enkelt alla veck på min kropp var sår. Så jag tog mina sista kortisontabletter, för efter att ha kämpat 6 dagar med krämerna jag fått på recept och huden bara blivit sämre hittade jag (och maken) ingen utväg. Ibland undrar jag om jag är ensam om att reagera så här, finns det någon mer än jag som får sådana här problem?

Maken pratade med sin mamma som är sjuksköterska på lördagseftermiddagen, tack och lov så visade det sig att hon hade en burk betapred över (som vi hämtade upp dagen efter). Jag vet ärligt talat inte hur jag skulle klarat mig genom helgen och denna vecka om det inte varit för svärmors lilla förråd.. Eller jo, det hade varit akuten som hade gällt för mig i söndags.

Ibland blir jag så otroligt trött och besviken på svensk sjukvård, jag vet alla regler är för mitt eget bästa men efter årtionden med betapred och epi-pen känner jag mig väldigt skör och ömtålig utan dom. Får hoppas att jag efter nästa läkarbesök kan få lite ordning på alla mediciner, kanske kan vi hitta en mer långsiktig lösning på hudproblemen. Lovar återkomma med hur allt går.

Jag vet det här blev ett väldigt naket, ärligt och kanske inte så roligt inlägg att läsa men jag behöver få utlopp för allt som snurrar i mitt huvud. Min tystnad har varit så länge och jag orkar inte bunkra upp med allt i huvudet längre, tack till er som orkar läsa. All kärlek till er ♥

About

No Comments

Leave a Comment