Stenfrukter

Stenfrukten Persika

Dags att klargöra vad stenfrukter är! Som väldigt allergisk person till bland annat stenfrukter, känns det som en bra idé att skriva ner detta på bloggen, för det är väldigt ofta jag får frågan vad jag menar med stenfrukter.. Jag tror inte jag är ensam om att dras med stenfruktsallergi och ska vi va helt ärliga så är det inte den mest självförklarande gruppnamnet för frukterna? Så till min hjälp att förklara har jag lånat citat från wikipedia

“Definitionen av stenfrukt är att det i varje fruktkropp finns ett och endast ett frö. “

och NE säger;

“En stenfrukt kännetecknas av att fruktväggens innersta skikt, endokarpet, och en del av det mellersta skiktet, mesokarpet, är stenhårt och bildar det som i dagligt tal ofta kallas kärna eller sten. Många stenfrukter har endast en “sten”, andra kan ha flera. Inuti denna hårda bildning finns vanligen ett enda frö med svagt utvecklat fröskal. Resten av det mellersta fruktväggsskiktet är saftigt, och det yttre skiktet, exokarpet, är ofta utformat som ett tunt skinn.”

Visst blev ni väldigt mycket klokare av NE förklaringen? 😉 Så med andra ord om man är allergisk mot stenfrukter så är det följande man bör undvika (jag kan ha missat något, så rätta mig gärna!):

 • frukterna hos alla arter i släkten prunus (plommonsläktet);
  körsbär, slånbär, plommon, persika, nektarin, aprikoser, mandel
 • oliv (varm pressad går bra vid matlagning etc)
 • valnöt, kokosnöt, pekannöt, cashewnöt
 • mango
 • litchi
 • rambutan
 • kaffe
 • Även delfrukterna hos de sammansatta frukterna;
  björnbär, hallon, hjortron och åkerbär är små stenfrukter
 • olvon, hagtorn, brakved, vägtorn, oxbär, kråkris och murgröna
Upphettning av födoämnen man är allergisk emot kan ibland göra de lättare för kroppen att acceptera, KAN! Finns ingen garanti för hur någon som är riktigt allergisk reagerar!
About

7 Comments

 • Ida maj 28, 2012 at 09:41 Reply

  Hej, och Super stprt TACK för denna information! Hade en beställning på jobbet, som skulle vara stenfrukts fri, och jag ska ärligt säga att jag aldrig hört talas om det begräppet tidigare, så när jag googlade om det, hamnade jag här. Ovch du förklarade så bra, och din lista hjälpte mig massor! Oliver hade jag ALDRIG tänkt på om inte du skrivit det!

  Tack Tack Tack!
  Och härlig blogg, kommer definitivt återkomma och läsa. Är själv väldigt konstnärligt lagd, vilket inte betyder att jag är duktig på det, bara att jag älska att vara kreativ. Och behöver egentligen loosa massa kilon, men har ingen inspiration direkt än.. Så inspiration behövs!
  Varma Hälsningar, Ida

 • Catharina Tuleja juli 5, 2013 at 14:52 Reply

  Angående stenfrukter. För något år sen har jag efter att har ätit persikor,fått stora besvär i tandköttett, med stora blåsor, blev väldigt öm och slemhinnan var helt trasig. Har varit på en massa undersökningar, utan resultat. Läkarna har aldrig sett något liknande, kunde inte svara vad det beror på. Detta händer varje gång, när jag äter nektariner eller persikor, körsbär osv. Jag har påpekat detta, men de verkar inte lyssna.
  Kan det finnas något ämne i dessa frukter som resulterar i sådana besvär?

  • Helen Holmberg juli 5, 2013 at 15:12 Reply

   De frukter du nämner är stenfrukter (precis som det står i inlägget), du är garanterat allergisk mot dessa och reagerar väldigt starkt. Finns gott om läkare som verkligen har noll koll när det gäller allergi! Dessutom kan allergi framträda på så olika sätt, från person till person så det är nog inte så lätt för dem att veta heller. Låt bli stenfrukterna så slipper du bekymmer hoppas jag!

 • milla augusti 22, 2013 at 22:03 Reply

  Tack för denna info dottern har träffat en pojkvän med denna allergi.

  • Helen Holmberg augusti 22, 2013 at 23:26 Reply

   Hoppas att den hjälper!

 • Kicki september 27, 2014 at 12:01 Reply

  Vad räknas Lucumus till? Är det en stenfrukt?
  MVH
  Kicki

  • Helen Holmberg september 27, 2014 at 12:12 Reply

   Menar du Lucuma? Kan inte hitta något om att de tillhör stenfrukter någonstans men när jag tittar på bilder (aldrig hör talas om denna frukt tidigare) så ser det ut som ett stort frö. Dock räknas inte växten som en fröväxt vilket indikerar att det inte är ett frö i frukten. Jag skulle nog avstå att äta den, av säkerhets skäl. Verkar vara en spännande växt och jag är ingen expert så vågar inte säga prova 😉 Vill inte orsaka en anafylaktiskt chock!

Leave a Comment

%d bloggare gillar detta: