PCO/PCOS diagnos (ej för känsliga läsare)

IMG_20131107_081854

Vill så himla gärna säga att jag känner lättnad över att ha fått en diagnos på vad som spökat min kropp i mer än 2o år men det är svårt. PCO/PCOS räknas inte som en sjukdom utan en diagnos ett konstaterande att det här är ”fel” på dig. Och som med allt som är relaterat till bara kvinnor finns det inte några riktigt bra mediciner eller behandlingar..

Fick brevet igår med provsvaren från förra veckans sjukhusbesök, jag har en obalans i mina hormoner som kallas PCO. PCOS är förkortning för Polycystiskt ovariesyndrom (pust långt namn) och på svenska betyder det äggstockar med många cystor (det är äggblåsor om kallas cystor). På mig ligger dessa cystor  som ett litet pärlband i kanten på högra äggstocken. Jag hade muskelmassa som dolde vänstra äggstocken när jag gjorde VUL förra veckan och är lite osäker men vill minnas hon sa det fanns antydan till det där med.

Jag har spenderat väldigt mycket tid sedan förra veckan med att läsa upp mig på PCO/PCOS, kunskap gör det lättare att förstå och även att läsa andras historier. Tror jag nämnde lite grand vad PCO är när jag nämnde provtagningarna, men i så fall får ni stå ut med dubbelinformation.

Hur diagnosen ställs

Jag uppfyllde tre av tre Rotterdam-kriterierna för PCO:

  1. Äggstockar av PCO-typ (detta görs genom ultraljud, jag hade det typiska  pärlbandet)
  2. Kronisk anovulation (uteblivna ägglossningar, uttryckt som oregelbundna eller uteblivna menstruationer – jupp och jag trodde det var på grund av min vikt)
  3. Blodprover där man kollar olika hormonvärden mm (eftersom giftstruma och hypotyreos kan ge symptom på PCOS så behövs många olika för att jämföra, därav två olika provtagningar för mig där man såg hormon obalansen)

 

Jag är lättad för nu vet jag att mina problem inte varit bara mentalt, inte bara för jag är överviktig eller ätit fel eller rört mig för lite. Framförallt varför jag haft så mycket magsmärtor, äggblåsorna blir små vätskefyllda blåsor, så kallade cystor. I normala fall blir en äggblåsa cirka 2 cm stor, medan en cysta kan bli mycket större (upp till 10 cm stora har jag läst om) och en del spricker andra måste man operera bort.

Jag som trott jag ätit konstig mat eller slarvat med saker när jag fått mina svimningsanfall på grund av magsmärtor. Förmodligen (det går inte att kontrollera i efterhand) är det cystor som brustit när jag fått så vansinnigt ont i magen och inte kunnat hantera smärtan så kroppen ”stängt av”, fått blodtrycksfall och trillat ihop. Det som gör mig lite mer säker på det är att jag fått blödningar i samband med alla dessa tillfällen.

Mycket att smälta men jag är så himla glad att det inte bara är mitt fel, har anklagat mig själv för att jag fått ont och svimmat så jag brutit revben och fotleder. Bara känner mig lite bitter att när man för mer än ett decenium sedan när jag var hos barnmorska första gången och de nämnde pco i förbifarten inte gjorde mer. Det enda jag fick som instruktioner då var att gå ner i vikt vilket känns ironiskt för de perioder jag haft mest problem med magsmärtor/cystor är under de perioder jag vägt som minst.

Nu ska här lagas korvwok (låter märkligt men ska prova nytt recept) och sluta fundera så mycket på diagnosen jag fått. Det är vad det är och inget jag kan göra åt saken förutom att äta bättre och vara mer uppmärksam på min kropp.

In english. Longest post in the word to summon up in english, but I’ve been diagnosed with PCO now (got papers with the bloodwork results yesterday). And well I got it, not much to do about that really. I’ll work on loosing weight to se if it helps my body, but from previous experience it’s usually when I have more problems with the ovarian cysts but what to do. I’ll just hope for the best 😉

Well having the diagnose is really helping me se clearly on whats been wrong in my life, why things are what they are and even tho the diagnose isn’t one of the more pleasant ones atleast I know whats wrong.

And now time to try out a new dinner recipe.

About

No Comments

Leave a Comment