När man glömmer att man är laktos intolerant

foccacia med mozzarella och vitlök

marinerad yttefile med smak av chili och ingefära med potatisgratäng och focaccia

Herre jävlar vad laktosmage gör ont! I torsdags så hade jag temporärt stängt av hjärnan tror jag, troligen förvirrad av den härliga solen och vårdagen (vi kan väl skylla på det istället för dumhet, det låter mindre elakt). Vi gjorde lite inför påskhandling på torsdagseftermiddagen, systembolaget, saker till obligatoriska Janssons frestelsen och lite sånt där som går åt hela tiden.

Medan vi handlade så fick vi infallet att göra lite grillinspirerad middag, inköpte ett sagolikt gott griskött som marinerats i chili & ingefära, ett par färdiga såser (då vi uppskattar olika), focaccia med vitlöks & mozzarella och potatisgratäng. Maten var så himla god och jag kan inte komma över hur fantastiskt god kryddningen på köttet var!

Allt var frid och fröjd till min mage insåg vad som hänt, jag hade ätit mat med laktos i..

I vanliga fall brukar jag ha 100% koll på vad jag stoppar i mig och till mitt försvar har jag under två års tid tagit en förebyggande laktostablett varje dag (Xylaktas, säljs på imagen.se). Men så har jag tagit en paus eftersom jag haft så mycket problem med allergier och eksem, jag visste inte alls vad som utlöste alla nässelfeber anfall så har kört på ”renare” mat.

Så för ett halvår sedan hade det gått jättebra att äta både potatisgratängen och focaccia, men nu har jag haft en väldigt nära relation med badrummet sista två dagarna. Bubblig mage, massor av luft och andra trevligheter (Homer Simpson har inget att komma med mot mina rapar, fråga min make). Tack och lov så börjar det ge med sig, men alla gaser som snurrar runt i magsystemet är verkligen plågsamma. Börjar fundera på att äta förebyggande tabletter igen så man slipper oroa sig för laktosmage i vår & sommar. Det är lätt att hålla laktosfritt hemma, men är man ute och hälsar på eller äter ute så förlorar man all kontroll på innehållet och det här är inget jag är sugen på en repris av snart.

För er som undrar så är såsen på tallriken Rydbergs grill bearnaise (lite mindre smörig än vanliga bearnaisen) och focaccian hittade vi i kyldisken på Ica Maxi (2-pack) och den är riktigt god.

About

No Comments

Leave a Comment