Min kropp är min och inte din

Min kropp är MIN!

Var på ICA tidigare idag, storhandlade med mina föräldrar som sällskap eftersom maken jobbar helg. En seg lördag då jag hade jag tänkte vara hemma och baka pepparkakshus, städa lite här hemma, sen filmkväll & pizza med bror och make. Så jag drog på mig ett par sköna neutrala svarta leggings, ett vitt linne under en oversized gammelrosa tunika och mina Hello Kitty sockar. Och när det adderades en improviserad shoppingtur kompletterade jag med vita gympaskor (som skulle mått bra av en tvätt) och en grön jacka, för kallt utan ytterkläder nu.

december-2013

Första promenaden utan kryckorJag tycker om att klä mig bekvämt, slippa material som kliar på grund av eksemen jag har och allergierna. Håret i en hästsvans och inget smink, inga försök att dölja min dubbelhaka med halsduk. Min hals och ansikte är irriterade på grund av kylan, torra luften och lite eksem. Helt enkelt bekvämt klädd och följde med till ICA, man ska väl kunna gå på ICA klädd hur man vill tänker jag. Det är min kropp och om jag vill ha min runda, tjocka och korta kropp i sköna kläder en ledig lördag så har jag det.

Men nä, tydligen är inte min korta och tjocka kropp okej. För den behövdes kommenteras av en fullständig främling idag på ICA medan jag försökte handla kött. Dessutom en vuxen person med barn, som inte har några problem med att lära sitt barn sina korkade tankar.

Jag vet inte riktigt hur livet som förälder är, men vad jag vet är att min kropp är min och inte hans. Det finns många skäl till varför man är tjock. Lika många till varför en del människor är långa, andra korta och några smala. En del har brunt hår, andra inget hår alls. Några  tror på gud och andra på UFOn. Så varför vill man lära sitt barn att lägga värde i människorsutseende?

Varför kan man inte konstatera hur människor se ut och vara nöjd där. Detta ständiga behov att kategorisera människor, se ned på människor som inte passar inom normen. Blir så trött på människor som tar sig rätten att bedöma mig utan att ens ha en aning om vem jag är. Men mest av allt blir jag ledsen att det här är ett beteende som lärs vidare, till någon som tror det här är rätt beteende.

Att det är okej att kommentera hur andra ser ut, som kanske mår dåligt om hen inte själv passar in i normen. Eller som mobbar andra barn/personer resten av sitt liv för att hens förälder anser sig ha rätten att ha åsikter om andras kroppar och livsstilar.

Jag har nog med bekymmer i mitt liv utan att behöva höra folks korkade FÖRUTFATTADE åsikter när jag är på ICA. Min kropp är min kropp. Varför kan inte föräldrar lära sina barn att en kropp är bara en kropp.

Vill ni läsa mer på ämnet om kroppshets så rekomenderar jag Rickard Söderbergs krönika här (länk) eller lyssna på en bra intervju med Julia Skott om Kroppspanik (länk).

Oavsett om jag tjock eller smalare, så är min kropp min kropp och kommentarer undanbedes. Av alla. Min kropp och jag har fysiskt och psykiskt fullt upp med att ta oss igenom dag för dag utan att få skit från andra.

Videon MIN KROPP ÄR MIN av Lisette Alfredsson

Den här videon är inte som andra videor jag lägger upp här på kanalen. Men oj vad länge jag har tänkt på att göra den! Flera månader! Det här är så viktigt! Det är också därför jag inte kunde vänta med att lägga upp den i morgon heller (måndag, då jag brukar lägg upp en video)
VAD MENAR JAG EGENTLIGEN?
-Tyvärr äger vi inte våra egna kroppar idag. Vi själva får inte bestämma vad våra kroppar är. Andra tar sig friheten att göra det. Kvinnor får till exempel inte visa sina bröstvårtor offentligt eller på sociala medier eftersom samhället har bestämt att det anspelar på sex. Jag själv får alltså inte bestämma när mina bröst är sexiga eller inte, det har samhället redan bestämt åt mig. Eller som när en polis frågar ett våldtäktsoffer vad hen hade på sig och menar att det skulle spela någon roll. Jag ska kunna gå helt naken på stan utan att bli våldtagen! Min kropp tvingar INGEN att ofreda den! Det är ju bara en kropp!
Jag är så trött på att ni/samhället/alla äger min kropp och bestämmer vad den är eller vad den står för. Jag vill ta min kropp tillbaka! Den är bara min! #minkroppärmin

About

No Comments

Leave a Comment