Min KonMari resa – steg 1

I januari snubblade jag över Marie Kondos metod (länk) för hur man bryter ner röran man har i sitt hem. Jag har kämpat hela mitt liv med förvaring och organisering utan att riktigt få ihop det. En översvämmande garderob, metervis med olika förvaringslösningar för papper och tidningar osv.

Det har känns som jag konstant försökt hitta nya möbler och lösningar för att förvara det jag har, istället för att fundera på om det jag försöker hitta förvaring till verkligen är saker jag behöver och vill ha kvar ens. Så det är en ögonöppnare att tänka helt annorlunda kring  mina ägodelar.

Första steget är att läsa Maries böcker (länk*) eller lyssna på ljudbok, jag gjorde det sistnämnda. Sedan ska man skapa sig en målbild, för mig är min målbild ett lättstädat hem som inbjuder till pyssel, spel, bak & matlagning. En inredning som är enhetlig, harmoniska varma färger, med personliga detaljer.

Och efter det så började jag med första steget i själva rensningen, att gå igenom garderoben. Började med att gå igenom strumpor & underkläder, sedan varje klädgategori för sig och vek enligt konmari metoden alla kläder & underkläder som förvaras i trådbackar. Istället för att som man i vanliga fall gör när man rensar väljer man inte ut vad som ska slängas ut, utan man väljer vad man vill ha kvar!

Man samlar ihop alla sakerna (tex alla strumpor) och känner på alla strumpor vilka som ”spark joy” / skänker glädje för en. I mitt fall blev det alla Hello Kitty sockar av olika slag, som sedan veks ner i fyra gamla glossyboxar; tjocka hemma mysisar, tunna som passar i skor + strumpbyxor. Maken hakade på rensningen och gjorde sin garderob med, så när vi var klara lämnade vi in 8 kassar textil på återvinning! Ska ta bilder en dag när sovrummet är nydammat så ska ni få se hur organiserat det är. 😀

Jag har för tillfället fastnat på steg 2/kategori 2; papper, böcker & tidningar. Men vi har redan slängt mer än 20 kg i den kategorin, mest tidningar och gamla papper som ej behövs längre. Kunde inte låta bli att gå igenom alla mediciner när jag hämtade ut nya för någon månad sedan, så skönt ha rensat där med. Saker har äntligen en plats, längtar efter att bli helt klar med alla papper, böcker (tror inte det finns några tidningar kvar i hemmet).


* Innehåller annonslänk

About

No Comments

Leave a Comment