Ett besök på ögonkliniken i Lund

helen j holmberg ögonsjukdommar och allergi i ögonen

helen j holmberg ögonsjukdommar och allergi i ögonen

Så idag var dagen D med besök i Lund på Skånes universitetssjukhuset, en vecka försenad på grund av min envisa förkylning. Det känns som den här dagen borde ha kommit 20 år tidigare i mitt liv om inte mer, men det är inte lönt att vara bitter över saker jag inte har någon påverkan på.

Det var en ren slump att hela den här processen med ögonläkare drog igång igen för mig, mina glasögon gick sönder och optikern på synoptik skickade en ”remiss” till en ögonläkare i Helsingborg. Jag bloggade om läkarbesöket mötet med henne här (länk). Så förra veckan hade jag äntligen en tid för läkarbesök i Lund på ögonkliniken där de är ögonspecialister, tack och lov hade de en ledig tid redan idag så jag slapp vänta ett halvår till.

Så idag var vi där, maken följde med som moralisk support plus att jag hade ingen aning om vad som skulle kollas med ögonen. Kunde haft otur och varit halvblind och groggy av ögondroppar efteråt, har hänt förr men faktiskt slapp jag det! Slapp även maskinen där man mäter trycket i ögat, den med vindpusten rakt in ögat (obehagligaste maskinen någonsin?).

Det togs 360 graders bilder av båda ögonen och jag såg lite av dom (häftigt faktiskt), så gott jag kunde se utan mina glasögon på. Och sen en som mätte mina synfel, fick göra en synkoll med de fina bågarna de har också. Det var mycket information men om jag förstod rätt har synen blivit lite grand bättre på mitt vänstra öga medan högra är som det är (urkasst).

Efter en mindre evighet i ett överfullt väntrum med byggarbetare utanför (bokstavligen precis utanför) som borrade i väggar, en otålig make som var stressad över att han redan borde vara på jobb så blev jag inkallad till ögonspecialisten. Det var så skönt att få träffa en kvinnlig läkare, väldigt varm och sympatisk person som jag faktiskt kände mig trygg med direkt (jag är inte ett fan av sjukhus och läkare).

Hon kikade på ögonen med och utan kontrast, tittade på ögonlocken och allt såg ovanligt bra ut. Inte så konstigt med att min stackars kropp fått ta massa kortison pga hostan, förklarade det för henne med och vi pratade om hur min medicinering såg ut för ögonallergin. Jag har tidigare bara använt en sorts ögondroppar, Lecrolyn antihistaminer för att hålla allergin i schack men det har inte lyckats vidare bra men det är en av alla mediciner som bara förnyats år efter år utan ifrågasättande.

Så nu har jag fått på recept även Zaditen, som är ögondroppar som ska hjälpa till att bryta ner allergiska reaktioner i ögonen. Kommer att behålla Lecrolyn ögondropparna med, kraftig allergi kräver kraftig medicinering. Men det kan jag leva med, gladeligen om ögonen slutar vara så griniga på mig.

Fick även utskrivet Oftagel som jag ska använda 3-5 gånger per dag, är ett tårersättningsmedel som används för lindring av symtom förorsakade av torra ögon, t.ex. sveda eller gruskänsla i ögat. Dessutom fick jag order om att köpa Tear again och använda 2-3 gånger per dag, Tears Again spray innehåller liposomer som finns naturligt i tårfilmen och reparerar och stabiliserar lipidskiktet i tårfilmen.

Oftagel & Tear Again kan man använda hur mycket som helst utan att ögonen tar skada, det är som att smörja in huden i lotion och allt det här har ingen ögonläkare någonsin tidigare berättat för mig. Sjukt märkligt att INGEN trots alla mina år med problem sagt något, så nu hoppas jag på att trötta ögontiden kanske är över för mig. Jag kan inte göra så mycket åt min synförlust men tanken på att grusiga, svullna ögon kanske bara är ett minne blogg känns så himla skönt.

Vad som händer om 6 månader vid återkontroll återstår att se, det beror på om synen försämras mycket eller inte.

Jag vet det här är ett tungrott blogginlägg, det är inte så lätt att återge och summera vad jag fick lära mig idag. Så jag gör en liten lista med information om mer, för er som vill läsa (text lånad från vårdguiden 1177);

Keratoconus

Om du har ögonsjukdomen keratoconus är hornhinnan toppig och tunn i mitten. Sjukdomen är ofta ärftlig och börjar när du är i övre tonåren. Toppigheten ökar mest i 20-årsåldern, ökar mindre i 30-årsåldern och blir mer konstant efter 40 år.

Den synnedsättning du får av keratoconus utvecklas långsamt. Tittar du på en bokstavstavla ser du en dubbelbild bakom varje bokstav, som vid astigmatism. Om du har svårare keratoconus är dubbelbilderna mycket störande och synskärpan kraftigt försämrad. Du kan se lite bättre om du kisar. Vid svår keratoconus som inte korrigerats blir du trött och får huvudvärk.

Behandling av Keratoconus
Keratoconus upptäcks ofta av optiker efter att det inte går att få fram glasögon som hjälper. Då är det bara hårda kontaktlinser som kan fungera. Om keratoconus är lätt till måttlig kan du få full synskärpa med linser. Efter att du har varit hos en ögonläkare som ställt diagnosen får du ofta fortsätta att gå dit på regelbundna kontroller. Detta för att kunna upptäcka om någon förändring sker som behöver behandlas.

Ibland ökar keratoconus ganska fort och risken finns att det inte kommer att gå att korrigera synfelet med optiska hjälpmedel. Då kan man numera behandla hornhinnan så att den blir stelare och sjukdomen avstannar. Detta sker genom att belysa hornhinnan med UV-ljus, så kallad cross-linking.

Vid svår keratoconus är hornhinnan så toppig i sin form att kontaktlinsen inte kan sitta bra och ge bra synskärpa, eftersom linsen rör sig för mycket när du blinkar. Hornhinnan kan även bli grumlig eller väldigt tunn. Då är en hornhinnetransplantation den bästa lösningen.

 

Astigmatism

Hornhinnan är i allmänhet mer eller mindre oregelbunden. Den bryter ljuset olika mycket på vågrät ledd jämfört med lodrät ledd. Små skillnader påverkar inte synen. Större skillnader kan orsaka att du får sämre syn både på långt och nära håll. Du ser en mer eller mindre störande dubbelbild med ett öga. Du kan se något tydligare om du kisar. Ögonen känns ofta ansträngda och det är vanligt att du får huvudvärk.

Astigmatism är ofta kombinerad med något annat brytningsfel, för det mesta närsynthet. Astigmatism förändras mycket lite med tiden.

 

Min nya ögonmedicinering

Lecrolyn 2 ggr/ dag
Lecrolyn innehåller den aktiva substanses som natriumkromoglikat, som förhindrar frisättning av inflammationsframkallande ämnen i ögats slemhinnor. Lecrolyn ögondroppar används vid behandling av allergiska ögonbesvär såsom pollenallergi med t.ex. rodnad, klåda och ökat tårflöde.

Oftagel 3-5 ggr/ dag
Oftagel är ett tårersättningsmedel som används för lindring av symtom förorsakade av torra ögon, t ex sveda eller gruskänsla i ögat. Det fungerar som den naturliga tårvätskan och fuktar och smörjer ögat så att obehagen försvinner.

Zaditen 2 ggr/ dag
Zaditen innehåller den aktiva substansen ketotifen som är ett antiallergiskt medel. Zaditen används vid behandling av ögonbesvär vid pollenallergi.

Tearsagain Sensitive ögonspray 2-3 ggr/ dag
Tearsagain Sensitive är en ögonspray som lindrar vid torra och irriterade ögon. Tearsagain Sensitive innehåller vitamin B5 och är fri från konserveringsmedel.

About

No Comments

Leave a Comment