Ett besök på apoteket och hur man håller ordning

Mina läkemedel från apoteket - Helen J Holmberg

Mina läkemedel från apoteket uppsoterade i dosett - Helen J Holmberg
Varit på apoteket igår efter att äntligen fått recept på nästan alla mina mediciner, tack till snälla föräldrar för skjutsen. ❤

Skönt att äntligen ha fått påfyllt, jag är verkligen beroende av alla piller, ögondroppar, nässpray, inhalatorer & salvor jag har så när husläkaren drar ut på att förnya medicinerna blir man lite stressad.. Det är väldigt skönt att det finns mediciner som hjälper, även om de mest mildrar och inte botar problemen helt.

Och jag vet det ser helt galet ut på bilden, men tänk då att jag missade att få med alla olika former av krämer/salvor på bilden. Livet som kronisk sjuk, men jag klagar inte – huvudet upp och fötterna på marken och oftast ett leende på läpparna här!

Kan inte låta bli att känna mig väldigt tacksam över att det finns hjälp att få, även om det blir dyrt. Jag maxar upp mitt högkostnadsskydd väldigt snabbt, oftast på första gången jag hämtar ut mediciner. Tur högkostnadsskyddet finns, vi pratar läkemedel för femsiffriga belopp.  Blivit bankrutt annars.

Självklart är det inte så lätt att hålla reda på alla mediciner så jag skulle aldrig klara mig utan min lilla dosettsnurra (den jag hittade på Netto av alla ställen). En gång i veckan fyller jag på de sju dosorna med fyra fack i varje (morgon, lunch, middag & kväll). Sen klarar jag mig en vecka och kan jag smidigt dra ut aktuell dag och bara ta med mig om jag är på språng eller åker bort några dagar. Den är så bra så jag har faktiskt köpt en tabletthållare i backup!

Bjuder på en läkemedelslista som förklarar lite (sök på fass.se om ni vill veta mer eller ställ frågor).

 • Cetirizin (antihistamin) symtomlindrande för vissa typer av allergier.
 • Betapred (kortisonpreparat) vid akuta allergiska reaktioner.
 • Folsyra (ett B-vitamin) för att förebygga folsyrabrist/blodbrist.
 • Betolvidon (Vitamin B12 ) för att förebygga b12-brist/blodbrist.
 • Niferex *(en form av järn) för behandling/förhindra järnbrist.
 • Omecat (omeprazol) förebyggande för att reducera mängden syra som produceras i magen.
 • Metformin (diabetesmedicin) tas för behandling av min PCO-S (polycystiskt ovariesyndrom). Precis börjat ta dessa, för att se om de hjälper mig att må bättre.
 • Seretide Diskus (salmeterol och flutikasonpropionat) förebyggande för min astma. Långverkande luftrörsvidgare & minskar svullnad och irritation i lungorna.
 • Ventoline Diskus (salbutamolär) vid akut astma.
 • Lecrolyn (Kromoglicinsyra) ögondroppar för att linda ögonallergi.
 • Xylaktas (laktasenzym 4500 FCC mm) laktosnedbrytande tabletter.  Ej på recept utan köper själv.
About

No Comments

Leave a Comment