Ett år med potatisallergi

Helen J Holmberg - den laktosfria & allergivänliga bloggen. Ett år utan potatis - leva med potatisallergi

Det har gått drygt 14 månader sedan jag uteslöt potatis ur min diet nu, inte ett helt frivilligt val och om någon undrar så är det fortfarande riktigt jobbigt att inte få äta potatis. Jag är uppvuxen med mammas goda middagar med  potatis, kött- & kyckling samt brun sås, ge mig en god brun sås med potatis och jag behöver inte ens kött till.. 

Älskar verkligen potatis i alla dess goda former, under sista åren har jag till och med lärt mig uppskatta ugnsgratinerad potatispuré, eftersom jag är allergisk mot så mycket så har jag inte kunnat hitta något bra likvärdigt alternativ. Kan inte gärna göra sötpotatis, morötter i ugnen som utbyte när jag är allergisk mot det med och om det åtminstone funnits något som var snarlikt att äta så hade det kanske gått lättare. 

Har funnits många gånger jag känt mig som en 3åring som inte får vad hon vill när jag försökt komma på middagar, har dock lyckats hitta en del nya recept som jag ska försöka dela med mig av på bloggen när energin finns. Många gånger byter jag bara ut potatis mot ris när vi äter kött och sås middagar, inte super spännande och nytänkande men det är ju åtminstone gott och ätbart även om det inte är så gott som det skulle kunna varit!

Varför potatisfri diet?

Tror jag nämnt tidigare om hur jag påbörjade en ny allergiutredning under våren 2019 när mina eksem blommade upp och var katastrofala och så sjukt smärtsamma så jag inte visste vart jag skulle bli av? Min husläkare tyckte det var en bra idé och det var en mer än ett decennium sedan utredningarna sist hade genomförts.

Så i september 2019 blev jag kallad till ett besök på Helsingborgs lasaretts lung- och allergimottagning, på dagordningen fanns blodprov, ett lungfunktionstest, pricktest samt ett läkarbesök hos en specialist. 

Inför besöket fick jag hem ett häfte och papper att fylla i och det var med utgång från dessa papper som läkaren ville göra ett blodprov till utöver de jag gjort på morgonen när jag kom till lasarettet. 

Efter några veckor hörde läkaren av sig och berättade att blodprovet hade gett utslag för potatis, det var lite av en bomb – potatisallergi?! 

Aldrig ens hört talas om att det existerar och de få gånger jag hört kommentarer om potatis har det handlat om reaktioner på potatisstärkelse på händer, de ett problem jag själv har att jag reagerar på minsta kontakt med potatis så långt tillbaka som jag kan minnas. 

Men potatisallergi alltså, jag blev så ställd att jag inte ens frågade om det gällde rå potatis, kokt potatis, potatisfiber, potatismjöl, potatisstärkelse eller bara vid skalning. Jag har dock blivit klok den smärtsamma vägen att det är verkligen all form av potatis. 

Potatis finns överallt

När man inte behöver oroa sig för en råvara så funderar man inte på hur ofta den förekommer i livsmedel, jag är vand vid att lusläsa innehållsförteckningar sedan tidigare men jakten på potatis är på en helt ny nivå. 

Jag vet inte om ni har tänkt på det för jag har inte gjort det själv tidigare men jag har hittat potatis (i olika former) i kakor och bröd, köttprodukter och köttpålägg, i ostprodukter gärna färdig riven ost så att osten inte klumpar sig, paneringar, såser, soppor, etc. 

Självklart förstår jag att potatis är en billig råvara att använda sig av och den förekommer naturligt, dessutom är väldigt få allergisk mot den men det är ändå tröttsamt. Det där med att vara lat och bara köpa något snabbt och enkelt oavsett om det är hämtmat eller halvfabrikat i butik har blivit riktigt svårt. 

Sedan jag uteslöt potatis i min kost har jag åkt på en del riktiga smällar till reaktioner, den där kakan som man provsmakade utan att ens tänka tanken på att det kunde finnas potatis i den, pizzan och tiramisun på födelsedagen som däckade mig i magsmärtor åtskilliga dagar utöver problem med hud och eksem. Och det har hänt vid andra tillfällen, så säga att jag är modig när det gäller att äta ute nu är en lögn.. 

Tack och lov så gör de starka reaktionerna på potatis att jag inte ens är frestad testa gränserna så som jag ibland kan göra med livsmedel jag vet jag inte bör äta, jag saknar potatis otroligt mycket men äter inte det alls (dubbel kollar alla produkter nu, jämför online ingredienser med förpackningar etc så verkligen inget ändrats). 

Det kommer bli lättare, jag kommer att sluta vara så ängslig över att prova mat igen och även om det blir mycket bröd, pasta och ris just nu så kommer jag säkert hitta fler alternativ i framtiden. 

Bättre liv utan potatis?

Det finns stunder då jag undrar om det är värt att utesluta potatis då jag inte känner någon drastisk skillnad på mitt mående nu jämfört med hur det var för lite drygt ett år sedan. Men maken hävdar att min hud är mycket bättre, numera får jag mest problem runt hormonförändringar i kroppen med torr och stram hud. 

På bilden ser ni mitt armveck under en av mina dåliga perioder där huden hunnit läka en del, det var öppna blodiga/ vätskande sår före kortisonbehandling. Och jag har dragit ner ordentligt på användandet av kortison i min hudvård, ett tag var det 2 gånger per dygn. Jag måste fortfarande kämpa på med hudkrämer (canoderm) och det finns dagar då det svider som syraskador när jag smörjer, men det är som sagt oftast i samband med hormonändringarna (ägglosning & mens) i min kropp. 

I oktober har det gått två år, det blir kanske lättare att göra en ny utvärdering av hur jag mår för jag tror inte att år 2020 var bästa året att märka förändringar i hälsan med tanke på all stress och oro som jag kämpat med.

Potatis och potatisfamiljen

Andra potentiella allergener:

tomat
tobak
äggplanta
tomatillos
paprika, inklusive chilipeppar, paprika och pimientos
kryddor, inklusive röd paprika-flingor, cayennepeppar och paprika
gojibär

En sak som man får lära sig tidigt när man är allergisk är att är man allergisk till en sak så finns det oftast släktingar eller korsreaktioner som gör att man reagerar på fler saker. När det gäller potatisen så är den medlem i nattskyddsväxtfamiljen (ett annat namn är Solanaceae-växtfamiljen). Tyvärr är potatisen släkt med många grönsaker och växter, nu har jag sedan barnsben fått lärt mig att inte äta ”röd mat” (jag vet det låter så dumt, men tänk dig jordgubbar, tomater, morötter osv). 

Så för mig har en konstaterad potatisallergi inte betytt någon jättestor skillnad för mig förutom att mina reaktioner nu blir starkare om jag får för mig att äta något med tomat, parika etc.  Det känns lite tråkigt att inte kunna äta pizza, lasagne, pasta bolognese och allt annat gott som finns den här världen, men det vore trevligt att hitta en allergibalans som inte innebär fyra antihistaminer per dag.

Hoppas att inlägget inte blev för långrandigt, har ni några frågor eller funderingar hör av er. 

About

No Comments

Leave a Comment