Baljväxter

Om nu någon trodde jag enbart är allergisk mot stenfrukter och laktoskänslig är det nu dags att bryta den illusionen. Jag är tyvärr även allergisk mot något som kallas baljväxter – baljväxtallergiker som en del av min matallergi. Baljväxter är ärter, linser. bönor, soja och jordnötter, det stora “minuset” med baljväxter är att de ofta används som utfyllnadsprodukter. I bakverk, bröd, färdigmat, även i läkemedel smyger det sig in baljväxter, därför är det jätteviktigt att berätta detta om man handlar på sjukhus där dom inte känner en/har journaler.

Det enda från min baljväxt allergi jag har svårt att avstå är jordnötter, det äter jag max en gång i månaden och oftast mer sällan (så då får jag skylla mig själv om jag inte mår så bra sen).

Baljväxter, baljväxt allergi, allergi mot ärter, bönor, linser, jordnötter och soja

Baljväxter, även kallade ärtväxter

Ärtväxter (Fabaceae), eller baljväxter, är den näst största familjen inom gömfröväxterna med omkring 650 släkten och fler än 18 000 arter. Bland dessa finns många livsmedel, såsom inom bönsläktet (Phaseolus), ärtsläktet (Pisum), jordnötssläktet (Arachis) och sojabönssläktet(Glycine).

Det finns även viktiga djurfoderväxter och gröngödslingsväxter, i till exempel klöversläktet (Trifolium), lusernsläktet (Medicago) och lupinsläktet (Lupinus). Gullregnssläktet (Laburnum), robiniasläktet (Robinia) och akaciasläktet (Acacia) är släkten som innehåller välkända prydnads- och trädgårdsväxter. Det finns också ärtväxter som används för framställning av läkemedel, insektsgifter, färgämnen med mera.

 

Alla ärtväxter har blommor med fem kronblad. Fröna finns i en kapsel som kallas för balja. Därför kallas familjen även för baljväxter ibland. När fröna är mogna delas baljan i två längsgående delar och släpper ut fröna.

Vilka baljväxter finns det då?

 • Bönor, kidneybönor
 • Jordnötter (nej, jordnötter är inte släkt med andra nötter!)
 • Soja
 • Linser
 • Ärter, kikärter, gula ärter
 • Lupin
 • Oljor (rååa och kallpressad jordnöts- och sojaolja)

Faktauppgifter hämtade från http://sv.wikipedia.org/wiki/%C3%84rtv%C3%A4xter

About

2 Comments

 • ZtorZillen december 18, 2012 at 15:12 Reply

  I läkemedel också, säger du? Va intressant, hade ingen aning om det innan…!

 • Helen Holmberg december 18, 2012 at 16:34 Reply

  Ja, det är lurigt med sånt där som smygs in i läkemdel. Många läkemedel är dragerade med tex lactose. Man tycker ju att det borde finnas bättre alternativ..

Leave a Comment

%d bloggare gillar detta: