B12 brist

Uppdatering: Receptändring beviljad!

Har äntligen tagit itu med att kontakta min husläkare för ändring av min b12 brist behandling, vill prova byta ut mina Triobe ( vitamin B12 0,5 mg, folsyra 0,8 mg, vitamin B6 3 mg) mot Folacin (folsyra) och Behepan (cyanokobalamin).  Ni kanske undrar varför? De verksamma ämnena är lägre i kombinationstabletten och eftersom jag fortfarande har mycket problem med ”sovande” fötter, fumliga händer och värk så vill jag prova och se om den medicinering min far går på kanske fungerar lika bra för mig som för han. Är trött på att inte känna mig helt okej, är för ung för att leva som en gammal pensionär 😉

B12 brist?

Min b12 brist kommer inte ifrån dålig kost eller obehandlad gluten intolerans utan är ärftlig – det kommer ifrån min fars sida av släkten. Vad jag känner till (man vet inte allt om alla kusiner etc) så går minst en kusin, min faster, pappa och lilla jag på b12 behandling.

Hur vet man att man har b12 brist?

I början har man inga symtom och det påverkar inte ens blodvärden, symtomen kommer sakta över tiden man känner trötthet, tungsveda (aldrig själv märkt) och håravfall (oh ja, mitt hår ändra helt karaktär sen jag påbörja b12 behandling!). Blodbristen (anemin) kommer smygande och ger sällan symtom förrän vid mycket låga blodvärden (så mycket prov jag fick gå igenom på grund av mina blodvärde..).  Så småningom kommer domningar och stickningar i fötterna, den ytliga känseln är nedsatt. Även nedsatta reflexer och muskulär svaghet i armar och ben uppkommer.

När det fortskrider kommer även nedsatt känsel, fumlighet, muskeltrötthet och förlamningar. En del patienterna kan även få depression, nedsatt minne, yrsel, nedsatt balans och demens.

OBS! Debutsymtomen vid B12 brist utan blodbrist kan vara neuropsykiatriska eller neurologiska. Vitamin B12-bristen kan vara kopplad till de tankefunktioner med vilkas hjälp information och kunskap hanteras sk kognition.

( Fakta lånad från fass.se )

Livsmedel Med Vitamin B12

  • 23% Fisk och skaldjur
  • 44% Kött, fågel, ägg, inälvsmat, korv
  • 16% Mjölk, fil och yoghurt
  • 6% Ost

Ja, jag tycker om att läsa på mig angående mina ”sjukdommar”. Att bara låtsas som det regnar kommer aldrig göra mig friskare!

About

2 Comments

  • Ashley september 10, 2010 at 15:16 Reply

    hey, nice blog…really like it and added to bookmarks. keep up with good work

  • Jeanette Flankeus januari 22, 2011 at 00:09 Reply

    Hej jag har crohns sjukdom och måste ta tillskott av b12. Eftersom jag har haft detta länge och inte vill vara beroende av våren har jag som alternativ ibland ätit Life Stream Spirulina microalg, som man kan köpa på hälsokost bland annat. Spirulina har vunnit pris som bästa kost att ge till anorektiker och har även använts som austronat kost. Spirulina innehåller mycket b12, massor och även en massa andra lättupptagliga näringsämnen. När jag åt spiruling så var jag och tog prover och jag hade toppvärden. Ville bara tipsa om det och även om att i USA ger de även inre faktor till de som behöver b12 för då blir det lättare att ta upp. Inre faktor kallas även instrict factor. Det kan höra ihop med blodgrupp A som har svagare näringupptag pga att de med blodgrupp a har mindre saltsyrebildning i magen. Du kan läsa Adamos blodgruppsdieten om du vill, där står det en del om blodgruppernas olikheter. Detta är lite alternativa tips till det som vanliga landstinget har att erbjuda. Själv har jag ägnat mig mycket åt alternativ eftersom jag eftersträvar livskvalitet inte att vara patient i första hand.

Leave a Comment