Onsdag i London med museum och shopping

Bilder i från vår London resa

Vi började vår onsdag som vår tisdag, med en frukost på vårt hotell. Surdeg och croissanter samt nutella, så gott och onyttigt.. Sedan begav vi oss ner i underjorden för att denna gång åka tunnelbana under Themsen (yikes) till Lambeth North (stationen London glömde?) Glad man inte sett någon katastroffilm nyligen för det här var en av de mest klaustrofobiska tågstationer jag sett och vi åkte hiss för att komma upp (vi såg ingen annan utgång, men det ska tydligen finnas en trappa i andra änden?).

Bilder i från vår London resa

Sedan tog vi den lilla promenaden från stationen bort till ett spännande museum maken väldigt gärna ville se – Imperial War Museum (länk). Området vi gick i kändes väldigt nergånget och slitet (jämfört med de delar vi hittills sett), inte en stadsdel jag skulle vilja gå när det börjar bli mörkt. Men det var mycket renoveringar på gång, och många fina små guldkorn i form av byggnader och bostadshus. Så tror området är på väg att bli bättre, det kändes så åtminstone.

Bilder i från vår London resa

Det är lika oväntat varje gång man når fram till ett parkområde i London, utan förvarning bara ligger stora gräsmattor framför en och här fick vi första skymten av Imperial War Museum (IWM). Och som ni kan ana hängde regnet i luften, onsdagen var enda dagen under hela vår Englandsvistelse som det var blött. Men esteten i mig tyckte att det passade rätt bra att besöka och fånga Londons störta (?) krigsmuseum på bild med en dyster grå himmel.

Bilder från Imperial War Museum i London

Skulle försöka ta en fin bild på byggnaden med kanonerna, men det hamnade två linslusar mitt i bild. Det ser nästan ut som Mattias försöker dra Andy i armen för att de ska få bort från bilden. Var riktigt kul ha Andy med oss som sällskap, vi har känt han i över ett decennium och känner varandra riktigt väl. Men Londonguide var han inte så bra på (tur jag hade min lilla blå rese-bullet journal).

Bilder från Imperial War Museum i London

Jag gillar inte vapen av något slag och kanoner är väl att räknas in i det, men framför entrén finns två (gigantiska) båtkanoner från riktiga krigsfartyg uppmonterade. Pampigt men ganska skrämmande att se vilka vapen av förstörelse som finns, så de fick vara med på bild. Jag tog stora mängder bilder inne i museet och skulle jag lägga upp allt så skulle det här inlägget bli kilometer långt. Så jag har skalat ner mängden bilder och tyvärr har de hamnat lite i salig röra. Bilder från Imperial War Museum i London

Här kan ni se världens hemskaste trappa (tyckte jag just då) för jag hade mina nya glasögon som jag inte vant mig vid än när vi besökte London. Så jag tappade bort pojkarna, en guide tipsa mig om att gå ner för trapporna och leta där nere.. Han ta ett par steg ut på plattformen och skulle sätta ner foten för att gå ner när jag helt tappade höjdkänslan, världens obehagligaste känsla som att sätta ut foten rakt ut i luften och inget finns under. Pinsamt. Kände hur hela jag frös av panik men som tur var dök make upp då och räddade mig.

Min stackars make får rädda mig från många trappor och stunder under våra femton år tillsammans, tur han är vand vid mig..

Bilder från Imperial War Museum i London

Bilder från Imperial War Museum i London

Bilder från Imperial War Museum i London

Sedan började vi att gå runt och kika, jag är inte så krigshistoriskt intresserad och kunnig som min make och var lite orolig att det skulle bli långtråkigt för mig. Men jag önskar vi haft mer tid, tid att gå runt och läsa på allt och verkligen suga åt sig informationen och kunskapen. För det var riktigt intressant. Eftersom IWM var makens museumval, så valde vi att fokusera på utställningarna från första och andra världskriget, de epoker som intresserar han mest. För det fanns inte en chans att vi skulle hinna med alla utställningarna på en förmiddag.

Bilder från Imperial War Museum i LondonBilder från Imperial War Museum i LondonBilder från Imperial War Museum i London

Dåtidens hushållsredskap lämnade en del att önska åt bekvämligheten, det här är från utställningen om familjen i krigstid. Kul att se alla tidstypiska detaljer och även dåtidens grafiska tryck (jag är ju grafiker, var en gång för längesedan åtminstone).

Bilder från Imperial War Museum i London

Älskar klänningen! Under krigstid var det viktigt att ta hand om sina kläder och skor, inget slit-och-släng.

Bilder från Imperial War Museum i London

Blir inte ni också sugna på att ta en av böckerna i bokhyllan, sätta er i fåtöljen med en kopp te och läsa?

Bilder från Imperial War Museum i London

Jag fann självklart utställningen om “familjen i krigstid” mest intressant, kläder, mat, inredning och livsstil ligger mig varmt och hjärtat. De hade byggt upp så fina miljöer och väldigt pedagogiskt byggt upp montrar för att visa vad man åt och hur lite mat man fick under ransoneringstiden. Kände igen väldigt mycket från tvserien Land Girls (länk), väldigt bra tvserie som handlar om hur livet såg ut för kvinnor under andra världskriget.

Bilder från Imperial War Museum i London

Bilder från Imperial War Museum i London

Fika på Imperial War Museum i London

Mitt i allt fick vi ta en liten paus, för att jag skulle få i mig mediciner och kortison (mina allergier bråkade rejält under första halvan av vår resa). Maken köpte fika, medan jag vilade benen och rörde ihop min betapred-dryck. Kakan på bilden påminner om ett mellanting på singoallakex och hallongrottor, kexet är mer kompakt än traditionella svenska mördegskakor. Mer söt på bild än god, men maken tyckte om den. Däremot uppskattade jag vilan och fotsulorna tyckte om det också.

En av sakerna jag älskar med museum i London är att så många är helt gratis att besöka. Imperial War museum är ett av de, så därför kändes det självklart att fika och handla i souvenirbutiken (länk). Något jag sällan gör i Sverige, för det är så dyrt att besöka museum så min plånbok har inte råd med sån lyx.

Bilder från Imperial War Museum i London

Väldigt märklig upplevelse att stå framför flygplan, ubåtar, tanks osv som inte är nyproduktion utan är “riktiga” saker. Kände mig så liten, så surrealistiskt och jag var ganska mållös under hela vårt besök.

Bilder från Imperial War Museum i London

Bilder från Imperial War Museum i London Bilder från Imperial War Museum i London

Det finns så mycket att berätta om museet, lokalerna är nyrenoverade, härlig personal som verkligen brinner för sitt arbete, många intressanta utställningar. Vi hoppade över de nyare krigsutställningarna och förintelsen, snälla idiotförklara inte mig för det.

Orkade bara inte med det mentalt efter min panikattack och kortisontagning, var ren viljestyrka som fick mig att inte kasta in handduken och krypa ner i hotellsängen resten av dagen. Men nästa gång så kommer jag att besöka den om vi besöker IWM igen, för jag tror det är viktigt för alla att se utställningar om förintelsen så man kan förstå vilket lidande krigen i vår historia orsakat (och orsakar än).

Bilder i från vår London resa

Efter många timmar på museet kom vi ut i regnet, skön kontrast med frisk Londonluft (hoppas ni hör ironin). Vi åkte i underjorden igen, först förbi vårt hotell så Andy kunde hämta sitt bagage och sedan vidare till Kings Cross station.

Väl där åt vi en sen lunch på Prezzo (länk) ett italienskt ställe som såg inbjudande ut, det var knökfullt på restaurangen men vi hade inget emot att trängas så vi fick ett pyttelitet bord. Männen i sällskapet valde mastiga pastarätter och jag kunde inte motstå pizza efter att ha sett en förhandsblick när vi stod i kö för att bli hänvisade till ett ledigt bord.

Och sedan avnjöt jag den godaste pizzan på länge, helt underbart frasig, riktigt mozzarealla och en pepperoni som efter 6 skivor blev lite för stark för stakars magen och min mun (ja, jag petade bort resten i en fin liten stapel). Alltså upplevelsen av en riktigt god pizza, jag tror jag var rätt tyst under första halvan av min pizza (sen började jag bli mätt). Besöker ni någonsin London leta upp Prezzo och ät en pizza, lova mig det!

Bilder i från vår London resa

Efter lunchen var det lite jobbigt röra sig, proppmätta.. Men vi försäkrade oss om att Andy kommit på rätt tåg hem, samma tåglinje som jag bokat in oss för till vår fortsatta resa (bra veta vart vi skulle åka ifrån dagen efter). Och är man på Kings Cross kan man bara inte låta bli ett besök vid Harry Potter plattformen 9 3/4, ett måste som tvättäkta Harry Potter nörd. Dock orkade vi inte lägga tid och pengar på att stå i en enorm kö för att ta foto med oss hållande bagagekärran.

Men vi ställde oss faktiskt i kön för att besöka Harry Potter butiken som låg vägg i vägg med fusk plattformen (plattform 9 3/4 ligger inte där fotostället är). Tog världens märkligaste selfie i kön, trötta ögon och fånleende av lycka över att få lite HP-turistande att checka av från att-göra-listan. Tyvärr kändes det hysteriskt dyrt i HP-butiken och väldigt stressigt med så mycket folk (jag har svårt för hela “trängas och stångas runt” konceptet). Men vi tog oss tid och kikade ordentligt på allt som fanns till salu och sen kände vi oss nöjda.

Bilder i från vår London resa

Ett toalettbesök och en underjordenresa till Bond Street Station senare kom vi ut snett för självaste Selfridge-byggnaden. Jag älskar brittiska tvserier och har självklart slukat serien Mr Selfridge (länk) så det var extra kul att vara på fysisk plats.

Kan väl tillägga att det inte alls såg ut som i tvserien, huset kändes gigantiskt. Och så fullmatad med butiker-i-butiken, så dyra lyxmärken så jag är förvånad de inte hade minuttaxameter för när man besökte montrar och debitering vid utgång av butiken. Säkert himmelriket om man har större shoppingbudget och bryr sig mer om märke än vad jag gör. Men jag är glad att vi tog oss dit, det var som sagt ren viljestyrka som tog mig igenom onsdagen. Och det var så häftigt att få se alla dyra och påkostade montrar som fanns i butiken. Och så kul att se vilken härlig regnbåge av besökare, personal som dansade spontant. Så exotiskt.

Bilder i från vår London resa

Efter all hysteri i ett par timmar så letade vi oss bort till puben Devonshire Arms (länk), fyllde på vätskeförrådet, bytte skoskavsplåster och tog en liten pudra-näsan-paus på troligen minsta toaletten jag någonsin besökt? Önskar jag hade tagit med mig handväskan och kameran ner så jag kunde tagit foto men då hade jag väl inte kommit in och lyckats stänga dörren.

Bilder i från vår London resa

Efter pausen så begav vi oss ut i småregnet och hittade den roligaste sidan av Selfridge – kontorsavdelningen och deras matmarknad! Herregud, så fattig jag kunde ha blivit där om jag inte haft lite självkontroll..

Som en magnet drogs jag till deras utbud av anteckningsböcker, pennor, washitejp mm. Såg special upplagor av moleskine anteckningsböcker som vi inte sett när vi besökt moleskinebutiken på oxfordstreet under måndagseftermiddagen. Himmelrike för en nörd som mig.

Bilder i från vår London resa Bilder i från vår London resa Bilder i från vår London resa

Men maken distraherade och lockade genom att muta mig med Jelly Bellys i lösvikt, så många sorter jag aldrig tidigare sett och sen plockade vi ihop något hg av olika smaker. Borde tagit bild på hyllmeterna med Jelly Bellys och de vi köpte, lätt vara efterklok.

Och så dräglade vi över alla sorters goda bakverk och mat, för att inte nämna allt godis och choklad. Glass. Mmm. Luktade så gott där inne. Och hade man tålamod kunde man designa sin egen choklad och glass i popupbutiker (såg ut som det åtminstone). Så annorlunda, är ni matnördar som jag är så lägg till Selfridge Foodhall på er att göra lista. Rresten av Selfridge klarar man sig utan om man har ont om tid.

Bilder i från vår London resa

Som ett tvättäkta Sex and the city fan så kunde jag inte låta bli att fastna vid Krispy Kremes monter och titta lite extra på deras glaserade munkar. I säsong fem börjar Miranda på viktväktarna som ligger vägg i vägg med ett Krispy Kremes och hon delar en glaserad munk med en annan viktväktare (skippar snuskiga detaljer, ni får se avsnittet för mer information).

Så vi kom faktiskt ut ur Selfridge med tre munkar, dock ingen glaserad men en fylld med hallon(?)sylt, en med nutella och en som bara var doppad i choklad med strössel. Som vi efter ha snurrat runt på oxford street i olika butiker åtskilliga timmar till (drivna av sockerkick från mumsande av Jelly Bellys) tryckte i oss på hotellrummet. Vi skulle bara vila en liten stund, byta om och gå ut för att äta.. Men vi var så trötta så vi mumsade på munkar och slocknade.

primark haul 03 primark haul 03 primark haul 03

Fast före vi gick loss på munkarna så var jag tvungen att ta bilder på vår Primarkshopping. Blev så glad över att hitta Harry Potter mjukisbyxor på Primark för 1/4 av priset de tog i HP-butiken, fann 2-pack trosor också som matchade, ett Mimmi Pigg nattlinne med UK-tema, Musse & Mimmi Pigg pyjamasbyxor med UK-tema också.

Maken fick en bunt med nörd-trycks-tshirts; Superman, The Punisher, Captain America, Sesame Street (men med Stranger things loggan) och Game of Thrones. Och jag kunde inte motstå lite nya koftor, en vit med söta fjärilar, en blågrå i oversize modell (älskar att gosa in mig i koftor när det är svalt), en vit ribbstickad figurtight tröja och shoppingkassar.

Supernöjd med hela dagen, maten och shoppingen. Att förse maken med en öl före primark var en superbra idé, plus att Primarks flaggskepp var mer lätt att hantera än butiken vi besökte på måndagen. Mindre hysteriskt och bara två stora våningsplan som var lätt att “plöja igenom” med ögonen och snabbt se alla godsaker för shopping. Så hinner ni bara med en Primark i London, åk till Bond Street och ta den som ligger nära där!

About

No Comments

Leave a Comment