Mer från dag 2 i London 2018

Med mat i magen och ett försök att vara svalt klädd i den fantastiska värmeböljan som mötte oss redan dagen före (tro mig det var svårt, jag hade packat för höst) så åkte vi DLR tåget in mot London och Tower Hill. Om ni har åkt metro-linjen i Köpenhamn så vet ni precis hur DLR tågen i London ser ut, det är lite skumt att kunna sitta längst fram i tåget och titta rakt fram utan en förare men det är en fin panorama utsikt man får. 

Tåget tog en liten stund men det gjorde inte så mycket, som turist fanns det mycket att sitta och titta på, en skön mjukstart på vår första dag av turistande. Vid Tower Hill tågstationen hoppade vi av för att spendera förmiddagen vid Tower bridge och Towern.

Vi hittade ingenstans vid vårt hotell att handla dricka (eller annat) så det första vi gjorde när vi kom ut från stationen var att handla, sedan satte vi oss ner och bara tittade på allt runt om kring oss. Genom stora grönskande buskage skymtade vi Towern (se fotot en bit ned) super turistigt men det är mycket att ta se på i en så stor stad som London, aningen större än Mörarp.

En låt som snurrat genom mina öron medan jag försökt skriva det här blogginlägget är en gammal klassiker med Beatles – Here comes the sun. Så tryck gärna igång den medan ni läser och kikar på bilderna, som alla är klickbara upp i större versioner. 

Jag kan inte riktigt smälta vilken tur vi hade med vädret, det var riktigt varmt och solen strålade hela förmiddagen. Svetten rann nästan av mig i mina kläder medan vi gick runt och tittade från utsidan. Det var otroligt intressant och roligt att äntligen få se och ta in hur vacker och majestätisk Towern faktiskt är. Om / när vi besöker London nästa gång så tror jag faktiskt att jag måste lägga till ett riktigt besök, det vill säga så vi faktiskt ser allt, borggård, besöka alla byggnader kanske även se kronjuvelerna. 

Kikar ni noga på bilderna ser så ni de låna köerna för att besöka Towern och det var största orsaken till att vi inte gjorde det just den dagen.

Lite fakta om Tower of London (Her Majesty’s Royal Palace and Fortress)
Vilhelm Erövraren började bygga Towern år 1066 åt normanderna där de skulle kunna känna sig trygga om anglosaxarna skulle göra uppror. White Tower är den äldsta byggnaden i Towern och den påbörjades omkring 1078 och färdigställdes troligtvis omkring 1097. 

Towern har även använts för avrättningar och tortyr, som vapenhus, skattkammare, vapenarsenal, zoo, myntslageri, observatorium, och sedan 1303 den plats där de brittiska kronjuvelerna förvaras.

Towern är välkänt för sin vaktstyrka, Yeomen Warders, mer kända under namnet Beefeaters. Den ursprungliga funktionen för dessa vakter var att agera fångvaktare och livvakter. Towern upptogs på UNESCO:s världsarvslista 1988.

Granne med Towern ligger Tower Bridge, ja det var kanske inte så svårt att räkna ut med tanke på namnet.. Jag blev omedelbart kär i bron, de blå detaljerna är så härliga och jag älskar blått. Och de underbara pampiga stenbyggnaderna som håller ihop bron och dess detaljer, så fina!

Jag har försökt fånga alla detaljer i mina foton, men det är så svårt att göra det rättvisa och solljuset var så skarpt att ta foto i.

Men jag kände mig modig som vågade mig nästan halvvägs trots min extrema höjdrädsla men när jag kände bron gunga under fötterna på mig.. 

Då bleknade jag rejält och skakade nästan av inkommande panikkänslor, det gick inte upp för mig förrän då att bron är delbar för att kunna släppa igenom högre båtar. Och hur stadig och stabil än bron är så tyckte jag inte om känslan alls, så jag rörde mig till en av de stora ”pelarbyggnaderna” medan maken utforskade utan mig. 

Lite frakta om Tower Bridge 

År 1886 började bron byggas och över 70 000 ton betong gjöts i flodbädden vilket utgjorde grunden för bron. Mer än 11 000 ton stål användes till konstruktionen av bron och gångbanorna. Fasaden fick ett utseende som skulle harmonisera med närliggande Tower of London. Åtta år senare, 1894, invigdes bron. 

Bron är 244 meter lång och de två tornen är båda 65 meter höga. Mellan tornen är bron 61 meter lång och består av två klaffar. 

Så medan maken utforskade så passade jag på att ta en del foto när jag stod själv vid ena byggnadspelaren. Att ta upp kameran var och är ett sätt för mig att avbryta panikkänslor, jag stänger av tankarna och fokuserar på vad jag gör.

Och det var en väldigt tacksam utsikt över Themsen att ta foto på, en härlig blandning av nya och gamla byggnader. Det fina vädret och stående på Tower Bridge gav mig många fina fotografier att spara som minne och de fick mig lugn också. 

Och här bryter jag, för nästa del av dag 2 får ett eget inlägg. 

About

No Comments

Leave a Comment