En promenad vid Mölledammarna

Mölledammarna i Skåne, nära Mörarp

Mölledammarna i Skåne, nära Mörarp

Mölledammarna i Skåne, nära Mörarp

Mölledammarna i Skåne, nära Mörarp

Svårt förstå att vi redan är i andra halvan av juli, sommaren har gått fort och semestern – åtminstone för maken är äntligen här. Så igår föreslog jag en promenad vid Mölledammarna för att prova skor inför London och för att komma hemifrån. Man får passa på när det är solsken och fint väder, det har varit brist på det i sommar.

Jag älskar verkligen att promenera vid dammarna, men det tog tyvärr inte många sekunder förrän näsa, ögon, astma kickade in. Pollenöverdos. Men vad ska man göra, det är inte så roligt eller lätt leva i en plastbubbla alltid. Har ni inte besökt platsen som faktiskt ligger förvånansvärt nära Mörarp på hur sällan vi än är där, så tycker jag ni faktiskt ska ta er dit!

Det finns grillplatser, men med tanke på att det råder eldningsförbud och vattenbrist här är nog en fika eller något som inte kräver eld bättre att ta med. Vill ni köra dit så klicka här > kartlänk. Kul kuriosa (HD länk)

Hästhagsbäcken, som rinner norrut från Ekeby kyrka förbi Gedsholm och Boserup, dämdes upp på 1700-talet för att det där skulle anläggas kvarndamm och fiskodling. Dammarna fick sitt namn av Kalmarmöllan som fanns för över 400 år sedan.

Kalmarmöllan hörde till Boserups gods, som arrenderade ut möllan till Skånska Stenkolsverket från mitten av 1700-talet och 50 år framöver. Därefter arrenderade olika mjölnare Kalmarmöllan. Den siste mjölnaren lär ha hängt sig i möllan 1937 efter att ha spelat bort alla sina pengar på kortspel.

Vid Mölledammarna bröts det tidigt stenkol. Kolet upptäcktes redan 1744 och flera dagbrott och schakt öppnades. Kolbrytningen pågick till 1796 då verksamheten flyttade till Höganäs. Vid Boserup öppnades 1866 schakt Theodor.
Från bron där Kalmarmöllan låg kan man gå på höger sida av dammen i cirka 150 meter där en mindre stig leder snett upp mot höger. Bakom ett stort bokträd står där den så kallade Kungsstenen. Den restes 1875 till minne av Tansjönäs jaktsällskap.

Tansjönäs ligger norr om Markaryd i Småland och stenen skulle ha stått där. Men den kom aldrig så långt norrut i landet. Det var en baron som arrenderade de stora småländska jaktmarkerna och bildade jaktsällskapet. När det upphörde föll det på jägmästare Christoffer Wehtjes lott att beställa en minnessten. Det gjorde han men stenen flyttades aldrig upp till Småland utan står alltjämt kvar vid Mölledammarna.

About

No Comments

Leave a Comment