Franska baguetter

Baguetteplåt vs vanlig bakplåt 1-0

Måndagens köp av baguetteplåt på ClaesOhlsson var väl investerade 39 kr (+50 kr wrapp presentkort). Baguetterna blev jämnt bakade på alla sidor utan att jag behövde fundera på att vända bröden i ugnen, höll formen tack vare plåtens formgivning och fick fina perforerade punkter på undersidan. Såg ut som riktiga köpebröd!!

Receptomdöme stark 4 av 5, vet inte om det är receptet eller plåten men wow vilka baguetter jag fick till häromkvällen. Och de var mjuka och goda även kvällen efter..

Franska baguetter på jäsning i nya baguetteplåten

Bild på baguetter efter första jäsningen, kommer bild på gräddade baguetter senare idag, telefonen dog..

Ingredienser för 3 STORA baguetter

25 gram jäst (jag använde färsk, söta degar)
5 dl vatten
1 msk salt
2 msk olivolja alt matolja
13 dl vetemjöl

Gör så här 
Smula jästen i en 3 liters bunke. Värm vattnet tills fingervarmt (37 grader). Häll i ca 1 dl av vattnet i bunken med jäst och rör ut, häll i resten av vattnet sen. Tillsätt olivoljan och mjölet (spara lite (½ dl till utbakningen). Arbeta degen kraftigt, mot slutet häller du i saltet (häller du i saltet i början riskerar degen att bli torrar eftersom saltet binder vattnet) och fortsätter tills den känns helt smidig.

Jag tog ungefär 1 msk av mjölet jag hade kvar och hällde runt om min degklump i bunken så den inte ska fastna så mycket när den jäser, troligen skulle lite olja fungerat bättre 😉 Låt degen jäsa under duk ca 1 timme.

Ta upp degen på mjölat bord, men knåda den inte utan dela den direkt i 3 delar (3 delar för att baguetteplåten har 3 fack).

Forma dina baguetter försiktigt om du tycker det behövs, jag bara la över dom på plåten som de var. Pudrade över det lilla mjöl som fanns kvar med hjälp av min tesil. Låt nu baguetterna jäsa en gång till, ca 30 minuter.

Sätt på ugnen medan de jäser, 250-275 grader. Grädda mitt i ugnen ca 15 minuter. Låt svalna på galler under duk.

About

3 Comments

 • Kalnins juli 4, 2012 at 04:16 Reply

  detta måste ju testas. inget claes ohlsson här i närheten dock. men när vi kör iväg så får vi passa på.

  • Helen juli 4, 2012 at 10:45 Reply

   Ska skicka wrapp presentkort till dig om det går 😉 Jag blev förvånad över hur otroligt bra det blev, ”en plåt är en plåt” var tydligen inte sant 😀

 • Uppdaterad och strukturerad receplista | Helen Holmberg september 12, 2012 at 10:09 Reply

  […] Franska baguetter *nytt* […]

Leave a Comment