En helt vanlig vecka

Helen J Holmberg - den laktosfria & allergivänliga bloggen. Nybakta laktosfria mjuka tekakor, recept finns på bloggen
Helen J Holmberg - den laktosfria & allergivänliga bloggen. Näthandlat mat från Hemköp

Hade tänkt lägga ut ett par recept i veckan som gått, men så insåg jag att jag bör nog laga igenom de en gång till före publicering för d et är så längesedan jag lagade dem att jag är osäker på hur jag kryddade..

Så varför inte summera veckan som gått, det är visserligen två dygn sedan föregående vecka tog slut men gör väl inget tänker jag. Jag kanske kan göra som andra delar av världen, deras vecka startar på söndagar, här startar de på måndagar och min startar på en tisdag!

Min makes arbetsschema för februari har varit hemskt, de är mitt uppe i ett datorsystembyte och det känns som han är mer på jobb än hemma. Jag tyckte synd om han att behöva springa in i en butik och handla efter jobb en av dessa sena kvällar eller en av de få dagar han faktiskt var ledig. 

Så jag visade han ett erbjudande jag hittat på nätat från Hemköp, en av få butiker med hemleverans till oss för rimlig kostnad. Medan jag mumsade på fiskpinnar och pasta så hittade jag massa gott på deras hemsida som jag klickade ner och beställde. 

Det blir fort pengar när man för första gången handlar i en annan butik än vanliga Ica online..

Hittade så mycket goda bakverk som var laktosfria, Tosca bullar och chokladmuffins och inte kunde jag motstå att köpa bagels heller som jag älskar. Och så slank det ner blåbärsmuffins och Semlor åt maken att provsmaka från nytt bageri..

Leveransen fungerade smidigt, det kom senare än angivet men med telefonen kunde jag se exakt var bilen befann sig. Tycker om den funktionen, i vårt trapphus är det svårt att höra exakt vem folk knackar/ ringer på hos när jag sitter vid datorn så slipper man springa i onödan och kika vid dörren. 

Leveransen kom på onsdags eftermiddagen och var så nerkyld vid leverans att jag la in alla bakverken i frysen direkt för de var så gott som nedfrysta redan, dock inte semlorna jag tror inte ens man kan frysa in dom (eller?). Att slippa bära upp alla matkassar är nog den lyxigaste känslan jag upplevt på länge och allt var förpackat i söta miljövänliga pappåsar, kändes lyxigt att packa upp matvarorna och lägga de på plats i kyl & frys. Tänk så lite det krävs nuförtiden för att något ska kännas lite extra glamoröst.

På onsdagen rostade vi bagels och åt med kalkonpastrami och vitlöksfärskost, minns inte när jag sist åt en bagel men ÅH så gott det var! Så himla nöjd med mitt inköp, bagels är verkligen ett bröd jag uppskattar det är så mättande och annorlunda mot andra sorters matbröd. 

På torsdagen blev det hemlagad ”take away” favorit (med halvfabrikat i form av frityrsmet och sås) – friterad kyckling med jordnötssås och jasminris, älskar den här rätten men har inte vågat beställa den från Linnea & Basilika i Hyllinge sedan jag blev så sjuk sist (fick en ordentlig magallergi reaktion i höstas). Så det var ren lycka när vi provsmakade och det kändes lite läskigt med friteringen, oljan blir så otroligt varm och jag var livrädd för att råka välta ut kastrullen (stunder jag önskade att jag hade en riktig fritös). När jag finjusterat den här rätten lite, lovar jag att blogga recept för det här är verkligen super duper gott.

Natten till fredagen så mådde min hud inte alls bra, jag sov så otroligt uselt och maken tyckte väldigt synd om mig så trots att det var hans lediga dag och jag lovat han att vi skulle bara vara hemma så han fick vila upp sig inför jobbhelgen så drog han med mig ut. Så det blev McDonalds till middag, första gången på jag vet inte hur länge – det blir inte mycket hämtmat det här året heller.. 

För första gången på evigheter åt jag en Dubbel QP Cheese, jag överdriver nog inte när jag säger att jag inte ätit det på 15 år. Och jösses så gott det var, satt i bilen med värmen på och bara njöt. Saftig burgare och kändes så underbart att låtsas att världen var normal för en stund. 

Lördagen blev lite indisk inspirerad med kycklingfilé jag marinerade i laktosfri yoghurt och tandoori krydda, kycklingen åkte i pitabröd med gurka, sallad och en yoghurtsås. Det här var fantastiskt gott, dock väldigt starkt och till nästa gång får jag antingen halvera mängden kryddmix jag tar i eller göra en egen mildare utan cayenne, chili och tomatpulver i. 

Fick problem med halsbränna för det var så starkt och borde inte röra tomat egentligen (jag trodde i min enfald att tomatpulver borde vara mildare än färsk men nä). Gillade att äta middagen med pitabröd istället för tortillabröd som det ofta blir vid plockmat, smidigt med frysta bröd från Hattings (som dessutom är fri från konserveringsmedel och andra onödiga ämnen). 

Som jag nämnt tidigare försöker jag undvika äta laktos och det är svårt hitta laktosfria croissanter, jag lyckades hitta färsk ”smördeg” för croissanter när jag beställde så på söndagen avnjöt vi croissanter med ost och skinka i. Har ni inte provat så är croissanter ett väldigt gott alternativ som bröd när man gör varma mackor. 

Tyvärr åkte jag på någon form av maginfluensa/ matförgiftning – så spenderade någon timme på badrummet natten till måndag, så matlagningen resten av veckan uteblev eftersom all matlust och energi försvann. 

Sov nästan bort hela måndag och tisdagen, skönt att få sova gott och ta det lugnt. På tisdagskvällen satte jag en tekaksdeg i min köksmaskin och efter en timme hade jag härliga nygräddade tekakor att bjuda maken på. 

Är ni tekakssugna så finns tekaksreceptet att läsa här (recept på snabbjästa tekakor). 

Trots nässelfeber, kräkningar, magont osv så har det ändå blivit en bra vecka. Har hittat lite nya matrecept att lägga till i vår middagsrotation även om de kräver lite förändringar för att bli riktigt bra allergivänliga alternativ för mig. 

About

No Comments

Leave a Comment