Första maj middag, en ytterfilé i ugnen + receptet

Helen J Holmberg recept med ytterfilé i ugnen med sagolikt god sås

Första maj firades i vårt hushåll med att maken arbetade, jag försökte sova (det gick uselt) och så lagade jag god middag. I höstas försökte jag hitta ett recept för att förnya utbudet av maträtter baserade på ytterfilé och då hittade jag detta på Jennys matblogg (hon har många recept som jag provlagat och älskat).

Ett riktigt gott och lättlagat recept, speciellt maken är förtjust i smaken på såsen. Han har inga problem med att äta bara sås och potatis när ingen ser på..

När jag lagar receptet har jag använt mig av ytterfilé, ca 350 gram och det har räckt till 3 stora portioner för oss, då vi älskar sås har jag låtit mängden vara samma. Vid nästa matlagningstillfälle kommer jag byta ut creme fraiche mot matlagningsgrädde för jag får problem med magen vid för mycket creme fraiche och syran i smaken blir lite för mycket (för mig).

 

Jennys fläskfilé i ugn

Till 6 personer behöver du
3 putsade fläskfiléer
salt & svartpeppar
2 1/2 dl creme fraiche
3 dl vispgrädde
2 msk kalvfond
3 msk kinesisk soja
1 msk rödvinbärsgelé

Serveras med kokt potatis

Gör så här:
Ställ ugnen på 200 grader.
Skär fina medaljonger av filéerna, banka dem lätt med en kötthammare. Stek dem i rikligt med smör med salt & peppar.
Lägg dem sedan i en ugnsfastform, vispa ihop ingredienserna till såsen och häll över.
Swish in i ugnen en 15 minuter eller tills fläskfilén är klar.

Servera genast.

Translate »