Nytt recept – Persiskt bröd Barbari

Första gången jag såg det här brödet på bild visste jag direkt att jag ville provbaka det, det såg så gott ut och påminde om ett bröd våra före detta grannar bjöd mig på när jag var liten. Och jag kan inte motstå att prova nya brödrecept, jag är svag för bröd och bakar väldigt sällan samma bröd mer än en gång..

Det som gör detta persiska bröd så speciellt är glasyren som penslas på före gräddningen, brödet får en helt fantastisk skorpa. Seg, smakrik och ljuvligt att äta så tack Zeinas kitchen för översättningen (länk). 

Ska ni inte äta allt bröd samma dag så frys in det, det håller ca 2-3 månader i frysen.

Barbari – persiskt bröd

Ingredienser för 2 bröd

1 påse torrjäst (12 g) eller 1 färsk jäst(50 g)
5 dl ljummet vatten
Ca 12-13 dl vetemjöl special
2 tsk salt

Glasyr
1 dl vatten
1 tsk socker
1 tsk rapsolja
1 msk mjöl

Garnering
Sesamfrön

Gör så här
Lös upp jästen med vatten och låt stå i 5 min, använder du färsk jäst är max temperaturen 37 grader och för torrjäst 45 grader (det här gäller alltid för jäst). 

Rör ned olja och socker, tillsätt sedan mjölet och knåda degen ca 10 minuter för hand eller 7-8 minuter med maskin. Degen ska vara kladdig, så tillsätt inte mer mjöl även om det känns lockande. 

Låt degen jäsa ca en timme i en oljad skål och lägg en plastpåse över så fukten stannar kvar i degen.

Jag tog en stor ugnsform och oljade in, sedan lade jag degen jag delat i två lika stora delar under plast och låt den jäsa i ca två timmar. 

Blanda ihop glazen i en liten kastrull, rör under uppkok. Och låt sedan blandningen kallna i rumstemperatur. 

Förvärm ugnen till 250 grader, om du jäst degarna i en stor ugnsform som jag ta en ren plåt och mjöla bottnen på den. Tryck sedan ut degen i en oval form med hjälp av händerna, använd fingrarna för att göra långa ränder i brödet. Gör ränderna på längden och inte tvären som jag gjorde, såg när jag googlade att jag gjort mina fel.. 

Pensla sedan på glazen och upprepa strecken igen, jag använde min pensel och drog ränderna med men om man inte har något emot att bli kladdig så använd handen. Strö på fröna och grädda längst ner i ugnen ca 15 minuter på max värme. 

Ta ut bröden när de fått en fin färg, som alltid – bröd är godast nybakt när det svalnat lite. 

Helen J Holmberg - recept på Persiskt bröd Barbari

I love baking breads and I rarely bake the same bread more than once because there are so many breads to try. This one landed a special spot in my heart from the start, it reminded me of a bread our neighbors baked when I was a kid. And I wasn’t disappointed when I got to try it, the glaze on the bread makes the crust amazing. 

If you don’t plan to eat it all in one day, put in the freezer where it will last 2-3 months.I

Barbari – Persian bread

Ingredients for 2 bread

12 grams of dry yeast (or 50 grams of fresh yeast)
2,1 cups of water
744-806 grams wheat flour special
2 teaspoons salt

Glaze
0,42 cups water
1 teaspoon sugar
1 teaspoon rapeseed oil
1 tablespoon flour

Garnering
Sesame seeds

Blend the yeast with the water and let it sit for about 5 minutes, make sure to use a little warmer water for dry yeast than fresh yeast. 

Add the rest of the ingredients and work the dough for about 10 minutes by hand or 7-8 minutes with a machine. Do not fall for the temptation of adding more flour than the recipe says, you want it to be a sticky dough.

Put the dough in an oiled bowl, put plastic on top and let the dough rise for about an hour. The plastic helps keep the dough moist and not dry out.

Now it’s time for the next phase, split the dough into two equally big parts and put them on an oiled baking tray or oven form. Put a plastic layer on top and let them rest for about 2 hours. 

While the dough is resting lets make the glaze. Pour all ingredients in to a smal pan and stir well while you let it boil up. Then just let it rest at room temperature. 

Pre-heat the oven to 480 degrees fahrenheit (250 degrees celcius). Take a clean baking tray and flour it, now shape your dough in to a thin oval with your hands. Use your fingers to make the lines straight across the dough, I made mine the wrong direction (still tastes great) but do it on the other length to get the traditional look. 

Now you take the glaze we made earlier and glaze both breads, spread your seeds over and push down those lines in the breads again. I used my bread brush and pushed the lines down with it to avoid getting the glaze all over my hands. 

Now bake the breads in the bottom of the oven at the max heat for about 15 minutes and take out the breads when the got a lovely golden color. Oh and of course the bread is at it’s best when it’s not to warm but still is fresh from out of the oven.. 

Translate »