Omdöme 5 av 5, slår ALLA bröd jag bakat förutom bagels. Dock inget för er som ogillar ”lakrits” smaken som man får från brödkryddorna, men man kan ju ersätta det med en smak man gillar eller utesluta kryddning helt 😉

ProPoints får ni ha en annan gång, hemsidan strular för mig än =/

Brytbröd på rågsikt och vetemjöl

Brytbröd på rågsikt och vetemjöl

Brytbröd på rågsikt och vetemjöl

Brytbrödet jäst i vanlig jäskorg

 

Ingredienser
50g Smör
5 dl Vatten
50g Jäst (färsk)
2 msk Sirap
2 tsk Salt
3 tsk brödkryddor
400g / 7 dl rågsikt
360g / 6 dl vetemjöl

Gör så här
Smält matfettet i en kastrull och häll i vattnet. När degspadet är fingervarmt (ca 37ºC) smula ner och lös upp jästen i det.

Tillsätt sirapen, saltet, brödkryddorna och mjölen till degspadet. Arbeta degen med maskin eller för hand tills den släpper degbunkens kanter.

Pudra degen med lite mjöl så den inte fastnar i skålen när den jäser, lägg över bakduk och låt stå ca 30 minuter (ska bli ca dubbelt så stor).

Stjälp upp degen på mjölad arbetsbänk och dela i två delar, vik ihop hälften och lägg i jäskorg.  Resten delar du till lagom stora bullar och lägger i en springform (eller liknande). Tänk på att bullarna jäser rejält före och i ugnen så underskatta inte storleken på dom.

Sätt ugnen på 200 grader och låt under tiden degen jäsa ca 30 minuter till, under duk.

Grädda bröden i nedre delen av ugnen i 25-30 minuter. Låt dem svalna på galler under bakduk.

Translate »