Stinas Slottstek
Den bästa steken som finns!! Det blir inte godare sås än så här..
Mammas slottssteks recept (1½ timme)
- 1 kg oxkött
- margarin (att bryna köttet i)
- 1 medelstor lök, skivad
- 1 liten burk ansjovis
- 15 hela vit pepparkorn
- 15 hela krydd pepparkorn
- 3 lagerblad
- 2 tsk salt
- 1 tsk ättika
- 2½ msk ljus sirap
- 5 dl grädde
- 2 dl mjölk
- sås; soja, 2 msk vetemjöl, 1 buljongtärning
Gör så här:
- Bryn köttet ordentligt på alla sidor.
- Lägg i löken, ansjovisfiléerna och kryddorna.
- Häll ättika och sirap över köttet.
- Häll mjölken och grädden i grytan.
- Låt gå på svag värme ca 75 minuter.
- Lyft upp köttet och vira in i folie (för att undvika torrt kött).
- Sila skyn.
- Red av skyn med 2 msk mjöl.
- Smaka av såsen, ev tillsätt ansjovisspadet.
- Stoppa ner buljongtärningen och soja.
- Skiva upp köttet.
Det går även att dela köttet i tärningar eller bitar innan det brys, alla köttstycken passar inte bra att skiva. Om du tärnar köttet låt det vara kvar i skyn när du gör såsen. Servera med lingon, farmors ättiksgurka, sallad och kokt potatis!