Recept på Slottstek version 2.0

Recept på Slottstek version 2.0

Recept på Slottstek av Helen J Holmberg

Det här är det bästa som finns i matväg, jag ÄLSKAR verkligen köttet som är mört och såsen som smakar gudomligt. Det här är såsen som överlägset vinner över alla bruna såser & gräddsåser som finns! Och jag önskar jag tagit en bild på matlagningen och steken, men lita på mig det här är lättlagat och så värt tiden det tar.

Recept Slottstek version 2.0

Ingredienser

  • Ca 1 kg oxkött, högrev är en personligfavorit
  • Smör, för att bryna lök och köttet
  • 1 lök, mellan – stor
  • 1 burk ansjovis (ta liten om ni är fega, mellan om ni är som jag och uppskattar ansjovissältan)
  • 15 hela vitpepparkorkorn
  • 15 hela svartpepparkorn
  • 3 lagerblad
  • 2 tsk salt
  • 1 tsk ättika
  • 2½ msk ljus sirap
  • 5 dl grädde
  • 2 dl mjölk
  • Colorit soja
  • 2 msk ideal vetemjöl
  • 1 buljongtärning

Jag tycker om att förbereda den här grytan, så jag har allt redo på diskbänken;

  • lagerblad, pepparkorn & salt i en liten skål
  • sirap, ansjovisspad och ättika i en annan
  • köttet renskuret från senor, hinnor och allt det där som man personligen själv inte vill äta
  • löken grovt skivad
  1. För mig vill jag använda löken och ansjovisen som smaksättare på köttet, så jag börjar med att bryna löken mjuk i lite smör. Sedan tillsätter jag ansjovisen som får smälta in i löken, för att inte bränna löken lyfter jag upp den på ett fat. Och så bryner jag köttet i smör tills de får riktigt fin färg, de ska inte bli genomstekta bara få rejält med färg för att ge god smak.
  2. När köttet är brynt låter jag lök och ansjovisblandningen åka ner med köttet. Häller sedan ättika, sirap och ansjovisspadet över köttet och tillsätter kryddorna. Häller så pass mycket grädde och mjölk att majoriteten av köttet täcks, mängden mjölk och grädde kan man justera och även proportionerna mer/mindre mjölk och grädde (jag går på känsla).
  3. Sedan lägger jag på locket och låter det småputtra ca 90 minuter, har jag tid gärna längre för jag tycker om när köttet trillar isär när man skär upp det. Lite pulled pork varning på det, men så gott!
  4. När det är dags att göra sås lyfter jag upp köttet och lägger det i foliepaket. Sedan får köttet vila där medan jag silar skyn så alla småbitar och kryddor silas bort. Häller tillbaka skyn kastrullen, i med buljongtärning och 2 msk vetemjöl och kokar ihop tills jag är nöjd med såsen (glöm inte att röra i såsen).
  5. När jag är nöjd med såsens konsistens, så smakar jag och tillsätter kryddor efter vad som behövs (salt, socker eller peppar) och avslutar med lite colorit soja för en mörkare färg på såsen.
  6. När såsen och potatisen är klar, skär jag upp köttet och serverar middagen gärna med inlagd gurka och grönsaker man tycker om.
  7. Eftersom vi är ett litet hushåll får vi ofta rester, då brukar jag skära jag ner köttet i fyrkantiga bitar och lägger dessa i såsen. Dag två smakar det riktigt gott med lite ris till, riset ger en ny dimension till rätten och det blir inte så enformigt som att äta potatis flera dagar i rad.