Helens Janssons Frestelse version 2.0

 

Recept på en sagolikt god och krämig Janssons frestelse

När vi hade besök från England så lagade jag Janssons Frestelse till vårt julbord av favoriträtter. Vi ville ge Andy chansen att uppleva så mycket matkultur som var fysiskt möjligt under en veckas tid (och insikt i hur man lagar rätterna).

Så tänkte det kunde vara en bra idé att uppdatera receptet här på hemsidan så även ni kan ta del av den bästa Janssons Frestelse som ätits (jag är lite partisk). Och för er som undrar vår brittiske provsmakar gillade det med.

Helens Janssons Frestelse version 2.0

Det här behöver du till ca 1 kg färdig gratäng;

1 stor burk ansjovis (älskar smaken av ansjovis)
Ca 800 gram oskalad potatis
Lite svartpeppar
Ca 5-6 dl grädde (nog att täcka upp potatisen i formen)
2 små lökar

Så här gör jag;

Strimlar all potatis i 2 mm tjocka strimlor, de flesta köksmaskiner river i den storleken.

Löken ska finhackas och sedan stekas o smör så den blir genomstekt och får lite färg.

Ansjovisspadet ska sparas i ett glas, medan du finhackar ansjovisen. Stek ansjovisen i stekjärnet med den klara löken, ansjovisen kommer att smälta och när det skett med all ansjovis är du klar med det här steget.

Nu kan du blanda potatis & stekta röran i ugnsformen, vrid lite svartpeppar i röran men hoppa över salt. Platta till innehållet i formen före du täcker med grädde och ansjovisspadet.

Avsluta med ett lager ströbröd och smör som hyvlas tunt med osthyvel.

Låt stå i ugnen 45 minuter på 200 grader. Ta ut och lägg på folie och låt stå i ugnen någon timme till på 100 grader.

Sagolikt gott!

 
Följ gärna och dela bloggen: