Pysslig fredag i köket med sås till

Efter en lång vecka var det helt underbart gott att äta lite hemlagade köttbullar med ris och sås i fredagskväll, samt inte att förglömma lingonsylt.

Haft så himla svårt för att sova och huden har gått sönder så illa att jag fick ta till kortison i torsdagsmorse. Skrubb och mjukgörande har varit på schemat var 3-4 timme, för att inte hela ansiktet skulle flaga sönder (suck). Trots bråkig hud så blev det storhandling i torsdags (tack för skjutsen och bärhjälpen mor och far), så jag hade 1,6 kg blandfärs att ta hand om.

Eftersom jag anar en köttfärssås eller tacopaj inom en snar framtid valde jag att bara göra köttbullar på hälften. Följde mammas recept (receptlänk) som alltid blir gott, tog i lite lök med för maken älskar det (och jag älskar en glad make). Brunsåsen gjorde jag faktiskt med maizena, lämnar mitt recept nedan;

  • Lite sky från köttbullsstekandet (jag silar ner i en mindre panna)
  • 1 buljongtärning
  • 4 dl vatten/mjölk (smaksak)
  • 1 dl grädde
  • Colorit soya
  • 0,5 dl brun maizena
  • Socker och salt efter smaklökarna

Rör ut buljongtärningen i vätskan, låter bubbla upp och när det kokar så tar jag i maizena och rör. När det fått bra konsistens i med lite colorit soya, vit sås är inte så aptitlig. Sedan smakar jag av, ibland behövs salt, socker eller lite peppar. Ibland tar jag i lingonsylt istället för socker när jag smakar av, blir riktigt gott.

Behöver jag ens nämna att maken sken upp när han öppnade ytterdörren och möttes av doften av köttbullarna..  😀

 
Följ gärna och dela bloggen: