Recept på lättbakade frukostbullar med vallmofrö

recept på lättbakade frukostbullar med vallmofrö

Det här receptet hittade jag på baksidan av min torrjästpaket, istället för att baka med vetemjöl använde jag mig av Ramlösakvarn’s Manitoba Cream mjöl som har extra jäskraft.

Bullarna blev fantastiskt goda, aldrig bakat så luftiga frukostbullar någonsin. Det kan jag tacka mjölet för och lång tid i knådningen. Bullarna gick jättebra att frysa in och höll sig lika fina och goda vid upptining i mikron.

Så här kommer recept på lättbakade frukostbullar med vallmofrö;

Ingredienser

  • 14 gram torrjäst för matbröd (1 påse)
  • 13 dl vetemjöl (800 gram)
  • 5 dl fingervarmt vatten (37 grader)
  • 1 msk smör (15 gram)
  • 1 msk socker (15 gram)
  • 2 tsk salt (12 gram)
  • Vallmofrö (eller andra saker du tycker om)

Instruktioner

  1. Blanda torrjästen och mjölet, låt det stå 10 minuter och vila.
  2. Tillsätt resterande ingredienser (ja inte vallmofröna så klart) och blanda 3 minuter på låg hastighet och sedan 6 minuter snabbt med maskin. Har man ingen maskin rekommenderar recept 15 minuter knådning för hand. Jag körde nog 15 minuter i maskinen, för jag bakade ut vetebullar samtidigt.
  3. Låt sedan degen jäsa 30 minuter under en ren handduk (så det inte torkar ut och håller sig varmt).
  4. Forma sedan till bullar, pensla med vatten och doppa bullen i vallmofröna. Lägg alla på en plåt med bakplåtspapper.
  5. Jäs under handduk ytterligare 60-90 minuter.
  6. Förvärm ugnen till 250 grader. Sänk temperaturen till 220 grader när du satt in brödet.
  7. Grädda bullarna max 15 minuter, mina tog 13 minuter.
  8. Vill man få extra fin yta på bullarna så sätt in lite vatten i botten av ugnen.
 
Följ gärna och dela bloggen: