Recept på Helens kålpudding
Det här är min tolkning på den gamla klassikern kålpudding. En maträtt maken pratat om i mer än ett decennium som jag från barndomen avskytt. Men det är ju aldrig försent att ändra sig.
Kålpudding
1/2 kålhuvud, strimlat
1 gul lök, fin hackad
25 gram smör
1,5 msk sirap
salt och peppar
600 gram färs
1 dl grädde
1 buljongtärning
salt och peppar
6 dl vatten
2 dl grädde
1 buljongtärning
Colorit soya
salt och peppar
Maizena
Så här gör jag:
Strimla ner kålen, ta bort de yttersta bladen och stammen. Smält smöret i en djup kastrull (stor nog att rymma kålen), stek kålen tills den är gyllene och mjuk.
När kålen är färdig häller du i sirapen och smakar av med salt och peppar.
Under tiden kålen steks, förvärm ugnen till 175 grader. Blanda finhackade löken med färs, grädde och buljongtärningen (smula ner den) samt peppar och salt.
I en ugnsfast form varvade vi (maken assisterade) kål och färs, vill man kan man blanda allt till en smet och sedan platta ut i formen.
Grädda i mitten av ugnen ca 45 minuter, ta ut när färsen är genomstekt (beror på ugn och form).
Häll av skyn från formen i en stekpanna, tillsätt buljongtärning, grädde och vatten. Tillsätt maizena när det börjar koka, smaka av med salt och peppar. Färga med colorit soyan.
Glöm inte servera med lingon och goda tillbehör!
No Comments